Utópia

Harrach: A nyílt társadalom modellje működésképtelen

2017. július 24. 20:54

Harrach Péter szerint a nyílt társadalom elmélete „első hallásra szimpatikus, valójában életidegen, megvalósíthatatlan álom”. A KDNP politikusa inkább a világot a civilizációk összecsapásaként leíró Samuel P. Huntingtonnak ad igazat.

Harrach Péter szerint a nyílt társadalom modellje működésképtelen; a KDNP frakcióvezetője erről a gondola.hu portálon hétfőn megjelent interjúban beszélt.

Szerinte az Európai Unió „nehézkes működése és a józan tagállami döntések akadályozása ugyanarról a tőről fakad, az ideológiai megközelítésből”, ennek alapja pedig nem más, mint a nyílt vagy nyitott társadalom „első hallásra szimpatikus, valójában életidegen, megvalósíthatatlan álma”. Ahogy a kommunista paradicsom elképzelése nem számolt az emberi természettel, úgy a nyílt társadalom elmélete is távol áll a működőképes társadalom valóságától. Mindkettő szép elemekből összerakott álom, és mindkettőnek vannak megszállott hívei, akik rá akarják erőszakolni rögeszméjüket a világra – fogalmazott. Mint mondta, a nyílt társadalom hívei szerint az egyén szabadon választ az egymás mellett élő, egyenrangú kultúrákból, dönt saját identitásáról, és „hogy ne hasson rá kényszerítő erővel a nemzeti és vallási hagyomány és az ezt képviselő közösségek, ezért ezeket le kell építeni”. 

Ezt a jól hangzó elméletet a valóság látványosan megcáfolta. Nyugat-Európa bevándorlói, no go zónái, zavargásai és terrortámadásai nem a kultúrák békés egymás mellett éléséről szólnak – fogalmazott Harrach Péter, aki szerint sokkal inkább a világot a civilizációk összecsapásaként leíró Samuel P. Huntingtonnak van igaza. Szerinte ebben a harcban a nyugati kultúra vesztésre áll az életerős iszlámmal és a keleti kultúrákkal szemben. Ennek nyilvánvaló okát pedig nem nehéz megfejteni. Azok, akik elvágják saját kulturális gyökerüket és valami egészen újjal próbálják pótolni, önmagukat ítélik vesztésre – jegyezte meg a politikus. Nyilvánvaló, hogy a folyamat nem most kezdődött, de dekadenciája most vált egyértelművé. Optimizmusunk viszont arra késztet, hogy higgyünk a váratlan fordulat lehetőségében, amire számtalan példát látunk a történelemben – jelentette ki a KDNP frakcióvezetője az interjúban.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115162