Ezek a fiatalok

2017. július 21. 08:18

Ha az elmúlt hét évben bármilyen mértékben is meghátrált valamilyen ügyben a regnáló kormány, akkor a fiatalok keze valahogy benne volt a dologban.

2017. július 21. 08:18
Pintér Bence
Magyar Nemzet

„Ha az elmúlt évekre tekintünk, a mérleg vegyesnek tűnik. Csütörtöki címlapsztorink szerint felmérések bizonyítják, hogy a magyar fiatalok egyre nagyobb számban tervezik a kivándorlást, politikai aktivitásuk pedig alacsony, ami jelentős részben tulajdonítható annak, hogy a politikai közbeszéd lezüllésével párhuzamosan az iskolákban sem segíti elő semmi a demokratikus szocializációt. A Magyar ifjúság 2012 felmérés egyik legijesztőbb eredménye például az volt, hogy a megkérdezett nyolcezer, 15 és 29 év közötti fiatal hetven százaléka (!) gondolta úgy, hogy a mostani állapothoz képest mindent egybevetve jobb volt a Kádár-korszak. Olyan emberek, akik a Kádár-korszakban legfeljebb az óvodát járták ki. De az is igaz, hogy ha az elmúlt hét évben bármilyen mértékben is meghátrált valamilyen ügyben a regnáló kormány, akkor a fiatalok keze valahogy benne volt a dologban. A Hallgatói Hálózat tüntetései, az egyetemi diákság ellenállása nyomán változott a felsőoktatási koncepció. A mind ez idáig az elmúlt hét év legnagyobb kormányellenes tüntetésének számító netadó elleni vonulásokon döntően fiatalok vettek részt. Tavaly a közoktatásról szóló viták alatt rengeteg diák vette fel a kockás inget. Idén év elején pedig egy csupa fiatalból álló új párt, a Momentum gyűjtött össze elég aláírást ahhoz, hogy a kormány fülét-farkát behúzva inkább visszavonja az olimpiai pályázatot, mint hogy akár egy városi népszavazáson szembesüljön a választók akaratával. Aztán jött a CEU-ügy, ahol szintén a fiatalok vitték a prímet.

A kutatásokból persze az is kiviláglik, hogy a fiatalok látják a rendszer kulcsproblémáit, amelyek nem csupán a jelenlegi kormánypártokhoz kötődnek. Sarkos, jobb kifejtésre váró ítéletek ezek: a politikusok korruptak, hazudnak, senki sem képviseli a választók érdekeit. Mindenki érzékeli, hogy a rendszerváltáskor felhúzott és 2010-ben átalakított politikai rendszer kiüresedett, a demokratikus intézményeknek pedig lassan nagyjából annyi értelmük van az önkormányzatiságtól a parlamenten át az Alkotmánybíróságig, amennyi a Kádár-rendszerben volt. (Ennyiben örülhet az a hetven százalék, aki visszasírja.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dzso bacsi
2017. július 21. 14:42
Bazd meg, Bence. Rohanok szavazni az elempere meg a pre, mert fogy a nep. Vagy legalabb a mandiner mondja meg a tutit! Bence, jaaaa, az nem megy. De legalabb bealltal amagyar foci edzok koze. Erted? Na mind1Csocsika!
zenitaph
2017. július 21. 12:32
persze játszhatjuk itt a hülyét, hogy a főváros egyedül döntött ebben az ügyben :) cinizmus ON. http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/olimpia-2024-a-kormany-a-budapesti-palyazat-visszavonasat-javasolja-2553823
atila68
2017. július 21. 12:24
Saját címlapsztorijára hivatkozik forrásként a Magyar Nemzet.
Mich
2017. július 21. 12:07
Simicsicska Bence szakértősködik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik