Johannis és a magyarok

2017. július 20. 10:25

Minden olyan kisebbségi jogbővítésre vonatkozó RMDSZ-es kezdeményezés, amelyet a szociáldemokraták támogatnak, vörös posztónak számít az ellenzék és az államfő szemében.

2017. július 20. 10:25
Pataky István
Magyar Idők

A nemzeti identitáshoz való laza viszonyulást nyilván befolyásolja a volt nagyszebeni polgármester liberális világnézete. Itt azért fontos megjegyezni, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – amelynek éléről az államfői székbe landolt Johannis – gazdaságpolitikai szempontból szabadelvű ugyan, de a nemzetről, hazáról szóló kérdésekben konzervatív. A két világháború közötti időszakban meghatározó szerepet játszó és az 1989-es forradalom után újraalapított PNL sajátosan ötvözi a jobboldali, nemzeti vonalat az európai liberalizmussal. A párt néhány évvel ezelőtt igazolt át a liberális internacionáléból az Európai Néppártba.

Klaus Johannis a PNL vezetőjeként kóstolt bele a bukaresti politikába, ma is ezer szállal kötődik az ellenzéki formációhoz, és ezt államfőként nyilvánvalóvá is teszi. Ebből adódik a jelenleg zajló »palotaháború«, azaz a szociáldemokrata kormány és a jobboldali államfő nyílt csatát folytat egymással például az igazságügyi reform vagy a titkosszolgálatok feletti ellenőrzés kapcsán. Ezekben az összecsapásokban az RMDSZ – a parlamenti együttműködésről kötött megállapodás alapján – a kormányzó PSD mellett áll, ami egyben azt is jelenti, hogy rossz viszonyban van Johannisszal.

Így minden olyan kisebbségi jogbővítésre vonatkozó RMDSZ-es kezdeményezés, amelyet a szociáldemokraták támogatnak, vörös posztónak számít az ellenzék és az államfő szemében.

Mindaddig, amíg a Kelemen Hunor vezette párt a szociáldemokraták szövetségeseként politizál, elképzelhetetlen bármiféle közeledés, paktum, partnerség kisebbségi kérdésekben az ellenzéket támogató államfővel.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. július 20. 17:13
A rablott kincs tekintetében egyetértenek. Erdély kell, de a magyarok nem!
krakken96
2017. július 20. 11:05
mind Iohannis mind a szocdemek maguknak követelik a Nagyrománia toposzt,ha az egyik fél engedményeket tenne a magyaroknak a másik rögtön nemzetárulással vádolná.27 éve ez a román langyidemokrácia alapja. revíziónizmussal való vádolással kormányt lehet buktatni ,mint 2012ben.
Google
2017. július 20. 10:44
Bar ne lenne igazam, de ugy latom, hogy kisebbsegi kerdesekben elkepzelhetetlen - volt, van es lesz - barmifele paktum, megegyezes, kozeledes. A romanok e teren hajthatatlanok, senki es semmi nem kenyszeriti oket ilyesmire. Es ez fuggetlen politikai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik