A többsebességes EU a V4 végét jelentheti?

2017. július 20. 17:56

A legnagyobb vesztes így ismét Magyarország lehet, amely egzisztenciálisan függ az EU gazdaságától, és számos területen már most lemaradt a régióban.

2017. július 20. 17:56
Horváth Kristóf
Kettős Mérce

„A fent leírtakból érezhető, az EU intézményes jövőjét valamilyen formában az eurózóna fogja meghatározni, a V4 tagok pedig jelentősen eltérő jövő elé nézhetnek jelenlegi helyzetükben. Szlovákia kész a magországokkal magasabb sebességre kapcsolni, és ebben Csehország is könnyedén követheti, ha októberben egy erős, meggyőző kormányzat kerül hatalomra. Lengyelország álláspontja is érthető a lengyel gazdaság méretéből adódóan (a teljes nominális lengyel GDP majdnem négyszerese a magyarnak). Míg a kimaradás esetleges negatív következményeit a gazdaságuk kibírná, valós lehetőségük nyílhat a többi független állam közötti vezető pozíció megszerzésére, ami hosszútávon akár kifizetődőbb is lehet, mint az eurózónához való csatlakozás.

A legnagyobb vesztes így ismét Magyarország lehet, amely egzisztenciálisan függ az EU gazdaságától, és számos területen már most lemaradt a régióban. Megannyi példa bizonyította már, hogy az Orbán rezsim a pillanatnyi politikai és személyes gazdasági érdekeit helyezi előtérbe az ország hosszútávú érdekeivel szemben. Így ebben a kérdésben is csak akkor fog a magyarok számára előnyös döntés születni, ha abból Orbánék is jelentősen profitálnak; és sajnos nem szükségeltetik túl élénk fantázia, hogy elképzeljük, egy még inkább lemaradó és elszegényedő országból is profitálhatnak jelentősen.

Amennyiben az EU szakít hagyományaival és valóban megvalósítja a beterjesztett reformjavaslatot, nem kérdés, hogy az abból kimaradó, perifériális országok további hátrányba fognak kerülni. Érthető azonban, hogy a perifériát eddig is leginkább olcsó munkaerő és hatékony felvásárló piacnak tekintő tagállamok megelégelték a szüntelenül szkeptikus és integrálódni nem akaró államokat, és egy mélyebb, tartalmasabb Unió megvalósítására törekszenek, akár a többiek mellőzésével. A V4 tagjainak közös stratégiát kell megalkotniuk, különben a reformok a belső egység megbontásával magát a V4-et tehetik okafogyottá. Magyarország számára pedig a centrumhoz való felzárkózás lehetősége, vagy a további, akár végleges lemaradás lehet a tét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. július 21. 08:31
Olyan bölcsek ott a Kettős Mércénél. Már magával a névválasztással is.
Mich
2017. július 21. 02:09
Kettős Mérce = telefosott szemétláda
néhai Ch.Pilot
2017. július 21. 00:57
Téves helyzetértékelés. A szerző persze nem téved, hanem csúsztat. A ballib ellenzék még mindig azt a már ezerszer csütörtököt mondott fegyvert próbálja használni Orbán Viktor ellen, hogy ő rosszul kormányoz, és ezzel romlásba sodorja az országot. A nép meg mit lát? Az ország egyre emelkedik. Vagyis: Orbán jól kormányoz. A V4-ek semmiképpen nem fognak szétválni. Részben mert a "mag-Európa" a nyugati államok muszlim megszállása miatt valószínűleg létre sem jön. De ha erre lesz is még ideje, azt még Ficó is belátta, hogy olyan alárendeltséggel jár majd, amibe belebukna. Tehát ha választás elé kerülne, inkább ide állna. Érdekérvényesítő képessége a V4-ben sokkal jobb, mint a "mag-Európában" (persze amit lehet, és amíg lehet, profitál az euro-zónához tartozásból is - nagyon helyesen!). Egyébként is a V4-ek éppen a napokban kaptak egy "jobb ajánlatot" Nethanjahu-tól. Ha figyeltünk, mind a négy V4-es kormányfő megköszönte Orbán Viktornak, hogy összehozta őket az izraeli miniszterelnökkel! Orbán Viktor zseniálisat lépett megint! "Behozta" a V4-ek közé Izraelt, ezt a világpolitikára a méreténél sokkal nagyobb befolyással bíró államot. Nyilvánvaló, hogy nem érték, hanem érdekközösség ez mindegyik részről, de most erre van szükség! Túl kell élni néhány dolgot (globális klímaváltozás, vízhiány, a muszlim és primitív népek robbanásszerű szaporodása és népvándorlása), és erre az EU nem alkalmas. Próbálkoztunk, próbálkoztunk - nem. Ők önteltek és ostobák. Ha velük maradunk, az olyan, mintha a süllyedő hajón a mentőöv helyett a vasmacskába kapaszkodnánk. Jó kapcsolatok Török- és Oroszországgal - kényes, talán néha pengeélen táncoló, sok ápolást igénylő kapcsolatok, de mind-mind megannyi biztosíték a fennmaradásra. Orbán Viktor az Európai Kultúra Megmaradásának Szövetségét építgeti. Egy olyan Szövetséget, mely előbb-utóbb a V4-ből VSZ lesz - ezúttal nem Varsói Szerződés, hanem Visegrádi Szövetség -, mely valóban szabad nemzetek önkéntes szövetsége lesz.
hakos
2017. július 20. 22:13
Mekkora hablaty. A kétsebességes EU valójában azt jelenti, hogy aki beadja a derekát és a "mag"-hoz csatlakozik, az onnantól pisszentés nélkül úgy fog táncolni, mint ahogy Berlin diktálja. A "perifériális" országoknak pedig még némi beleszólása is marad saját ügyeikbe....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik