Ki-tör-ma?

2017. július 20. 11:07

Ez csak egy apró lépés a mostani kiberháborúban, amely folyik és még sokáig folyni fog.

2017. július 20. 11:07
Feledy Botond
Új Szó

„Van egy komoly amerikai–orosz vita, ahol most ez jól jöhet. Decemberben, amikor Obama 35 orosz diplomatát hazaküldött Washingtonból, két orosz diplomáciai épületet is visszavett a használatból. Ezek az FBI szerint orosz kémtanyák voltak. Ami biztos, hogy Putyin mostanáig reménykedett, hogy Trump visszaadhatja ezeket, és ezt éppen Gorka Sebestyén – magyar származású biztonságpolitikai szakértő a Fehér Ház körül – lengette be, hogy nincsen kizárva. Ugyanakkor még hivatalosan nincs egyáltalán pont e történet végén. Lehet, hogy az amerikaiak szeretnének szivárogtatni arról, hogy miket találtak a sebtében kiürített ingatlanokban. De az is lehet, hogy épp az oroszok szeretnék a saját sebezhetőségükről szóló narratívát uralni egy történettel, készülve ezzel egy következő, hathatós és eredményes kibertámadás utáni szituációra.

Az pedig, hogy magyar hálózati címek is belekeveredtek a támadósorba, önmagában egyáltalán nem meglepő. Hogy egyes támadók mely országok eltérített gépeit vetik be, vagy hány országon keresztül ér el egy ún. támadó script (kis programocska) a célponthoz, meglehetősen kifürkészhetetlen. Éppen ez adja a fő gondját a kiberhadviselésnek, ugyanis nagyon nehéz bizonyítani, hogy mely gép mögött ült ott a támadó, és mely gépeket használta a távolból, adott esetben azok tudta és hozzájárulása nélkül. Mindenesetre látható, hogy egy IP-cím azonosítása még messze nem jelent hadüzenetet. Ez csak egy apró lépés a mostani kiberháborúban, amely folyik és még sokáig folyni fog.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik