Új fejezet

Orbán: Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából

2017. július 19. 18:33

Izrael fontos része a magyar gazdaságnak – jelentette ki Orbán Viktor a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott szerdai záróbeszédében. A miniszterelnök azt is leszögezte: mostanra minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából.

„Minden politikai akadály elhárult a magyar-izraeli gazdasági együttműködés útjából” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a magyar-izraeli üzleti fórumon tartott záróbeszédében. Kiemelte: azért találkoztak, hogy a két ország és nemzet történetében új fejezetet nyissanak, a megbeszéléseik a jövőről szóltak.

Az izraeli-magyar gazdasági kapcsolatokról elmondta: Izrael a 3. legfontosabb befektető Magyarországon, 2014 végén 11 milliárd dollár volt az izraeli befektetések értéke, az összes magyarországi külföldi tőkebefektetés 12 százaléka. Összesen 172 izraeli vállalat 4570 dolgozónak ad munkát Magyarországon, Izrael fontos része a magyar gazdaságnak, húzta alá a kormányfő. Közölte, hogy az Eximbank 600 millió dolláros hitelkeretet nyitott a két ország vállalatainak közös projektjei számára.

Orbán Viktor felidézte: az elmúlt években Magyarország rendkívüli megújuláson ment keresztül, a cél a gazdaság megerősítése, befektetőbarát környezet kialakítása, munkaalapú gazdaság létrehozása, és a magyar külpolitika megváltoztatása volt. A kormány bevezette az egykulcsos társasági adót, és egykulcsos szja-t, létrehozták Európa legrugalmasabb munka törvénykönyvét, átszervezték a felsőoktatást, és jelenleg próbálnak áttérni a német típusú duális szakképzési rendszerre. 

„A 2018-as költségvetést már elfogadták, ebből látható, hogy Magyarország stabil ország, ez a gazdaság számára is fontos üzenet. Magyarország felkerült a járműipari kutatás-fejlesztés, és tesztelés világtérképére” – hangsúlyozta.

Meglátása szerint a világgazdaságban új korszak kezdődött, amiben a siker legfontosabb feltétele, hogy az új technológiákat minél gyorsabban bevezessék a gazdaságba. Orbán Viktor ezt nevezte Izrael és a magyar gazdaság közötti érintkezés legfontosabb pontjának, mivel ebben Izrael kiváló, és Magyarországnak még hosszú utat kell megtennie ehhez. „Az új korszakban már nem csak vállalatok, hanem országok is versenyeznek egymással, a kérdés, hogy ki tudja meggyőzni az új technológiát fejlesztő cégeket a beruházások létrehozásáról. Magyarország megértette ezt, de Izrael számai világosan mutatják, hogy nemcsak értik, hanem csinálják is ezt” – mondta.

Orbán Viktor kiemelte: Magyarországnak és Közép-Európának jó esélye van, hogy a modern világgazdasági versenyben sikeresek legyen. 

Kitért arra, hogy a négy közép-európai ország jelenleg Európa legbiztonságosabb és legdinamikusabban fejlődő régiója, a biztonság a jövőben az egyik legfontosabb gazdasági tényező lesz. A miniszterelnök arra bíztatta az izraeli befektetőket, hogy a jövő jó üzlete lesz befektetni ezekben az országokban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hangsúlyozta: Izrael és Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy a két ország cégei sikeresen együttműködjenek. Ismertette: megállapodtak egy közös technológiai fejlesztési munkacsoport létrehozásában, Magyarország és a V4 államok részvételével. Hozzátette, Izrael és Magyarország tanulhat egymástól, és felajánlotta, hogy az informatika területén a V4-ek államaiból és Magyarországról érkező informatikusokat fogadnak ösztöndíjasként, hogy a legfejlettebb kibertechnológiát elsajátítsák Izraelben. 
Kijelentette, hogy Magyarország iránt természetes az izraeli vonzódás. 

Véleménye szerint egy ország gazdasági fejlődésében a technológiai fejlődés csak a második legfontosabb tényező, az első helyen a szabad piacgazdaság áll.

„Az államnak, a kormányzatnak lehetővé kell tennie, hogy a szabad piac felé mozduljon el a gazdaság, ebben a környezetben az emberek, a cégek maguk találják meg a gyors fejlődés lehetőségét. Magyarország és Izrael ebben az irányban tevékenykedik, ez segít a két ország cégeinek sikeres együttműködésében” – mondta. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114944