Százezreket vettek elő a puccs óta Törökországban

2017. július 14. 10:12

Több mint 50 ezer embert tartóztattak le és több mint 160 ezer ember ellen van jogi eljárás Törökországban az egy évvel ezelőtti puccs óta.

A Euronews arról ír: drámai társadalmi változáson ment át Törökország az egy évvel ezelőtti puccskísérlet óta.

A török igazságügyi minisztérium hivatalos adatai szerint 50 ezer 510 embert tartóztattak le, 169 ezer 13 ellen pedig jogi eljárás van folyamatban. A letartóztatott vagy őrizetben lévők között magas rangú köztisztviselők és katonák vannak, 169 tábornok és több mint hétezer ezredes, de őrizetbe vették Isztambul egykori kormányzóját is.

A portál beszámol arról: több mint ötezer egyetemi tanárt és tudós bocsátottak el állásából, valamint számos vidéki tanítót, akiket ilyen-olyan módon összefüggésbe hoztak Fetullah Gülen hitszónok szervezeteivel. A kormány szerint ő állt a puccskísérlet mögött. A hatóságok bezártak több mint 160 újságot és televíziócsatornát, 150 újságíró pedig börtönben várja az igazságszolgáltatást.

Aki a kormány fekete listájára került, annak bevonták útlevelét, így nemcsak otthon, de külföldön sem tud munkát keresni. A gyanús elemek közé kerülhet bárki, aki a Gülenhez köthető bankban tartja pénzét, vagy gyermeke Gülen szervezete által támogatott iskolába jár, esetleg letöltött telefonjára olyan alkalmazást, amit a puccsban résztvevők is használhattak – írja a Euronews.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114715