Szüntessék meg a szinkronizálást!

2017. július 14. 10:50

Lovas István
lovasistvan.hu

A szinkronizálás megszüntetésével hatalmas lépést tennének a most felnövekvő nemzedékek idegen nyelv tudásának elősegítésére.

„Tisztelt Miniszter Úr!

 
A Magyar Idők tegnapi számában »Nem hatékony a magyarok nyelvtanulása« főcímmel és „Pluszforrásokat adnak arra, hogy tanórán kívül is segítsék a vizsga sikerességét” alcímmel írnak arról, hogy a kormány segíteni akar, amiért »Az utolsók közt kullogunk az Európai Unióban az idegen nyelvek ismerete terén, ezért Nyelvtanulással a boldogulásért címmel 3,3 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint jó a pályázati elgondolás, viszont további reformra szorul az idegen nyelvi képzés«.
 
A tegnapi Magyar Nemzet »Hanyatlik a magyar innováció« című cikkében felsorolja az innovációban vezető országokat. Nyilván véletlenül kivétel nélkül azon országok állnak elől az innovációban, ahol a legjobb az idegen nyelvtudás, elsősorban természetesen az angol.
 
Hány évtizedig csukják be még szándékosan a szemüket azon tény fölött, hogy rendkívül szoros összefüggés van az idegen nyelvek ismeretében vezető országok és a tévében bemutatott idegen nyelvű filmek feliratozása között, míg a nyelvismeretek terén legrosszabb helyen álló országok mindegyikében szinkronizálják az idegen nyelvű filmeket?
 
Önök az élet szinte minden területén – nem igazán köztudottan – politikai ellenségeit és ellenfeleit részesítik előnyben és árasztják el közpénzekkel. Van-e más magyarázata annak, hogy semmilyen lépést nem hajlandók tenni annak érdekében, hogy az idegen nyelvű filmeket ne szinkronizálják, mint kormányzatukban a túlnyomórészt liberális színezetű szinkronizálókkal jó kapcsolatokat ápolók ellenállása? Ugyanis a szinkronizálás megszüntetésére ösztönzéssel, illetőleg a köztévében ennek megállításával, hatalmas lépést tennének a most felnövekvő nemzedékek idegen nyelv tudásának elősegítésére.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114720