Álca

Fegyverraktárnak használtak egy belga iskolát a terroristák

2017. július 14. 18:41

Iskolát használtak fegyverraktárnak a terroristák brüsszeli és a párizsi támadásuk előtt.

Bár a fegyvereket nem találták meg, igazságügyi források megerősítették: egy iskálát használtak fegyvereik raktározására a párizsi és brüsszeli támadások előtt a terroristák – írja belga lapértesülésekre hivatkozva a Magyar Nemzet. Egy tavaly márciusi házkutatás során lefoglalt számítógépben talált memóriakártya vezetett el az iskolához. Brüsszelben fogták el pár nap múlva a 2015-ös, 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások gyanúsítotját, Salah Abdeslamot. Társai szabadlábon maradtak és március 22-én az egyik metróállomáson és a brüsszeli repülőtéren 32 civil áldozatot követelő robbantásos merényletet követtek el. 

Megtalálták egy kézzel készített térkép digitális változatát a számítógépes adatok között, ami egy Brüsszeltől 80 kilométerre levő iskola alaprajzát ábrázolta. Kétszer is tartott házkutatást az iskolában a rendőrség, de sem fegyvert, sem lőszert nem találtak. A nyomozók mégis elképezelhetőnek tartják, hogy a terroristák a merényletek előtt az iskolában vagy a környékén fegyvereket tartottak. 

Feltételezésüknek az is alapot ad, hogy van egy garázs az iskola területén, ahol rablás nyomait fedezték fel. Elképzelhetőnek tartják, hogy rablást színlelve elvitték a fegyvereket a merénylet előtt vagy után. Erősíti a gyanút, hogy az iskola szomszédságában lévő épület gondnoka Mohamed Abrini unokatestvére volt. Abrini volt a harmadik robbantó, aki a brüsszeli reptéren történt robbantás után el tudott menekülni. Ő Salah Abdeslam egyik segítőtársa volt és „kalapos férfiként” emlegetik, tavaly április 8-án fogták el. Abrini unokatestvérét, az épület gondnokát nem sikerült elfogni: a tavalyi évben ugyanis Szíriába utazott és az ISIS zsoldosa lett, titkosszolgálati adatok szerint pedig a harcokban életét vesztette. A rendőrség még vizsgálódik a fegyvereket illetően. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114745