Együttműködés

USA: Szíriában együttműködünk Oroszországgal

2017. július 6. 07:39

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter leszögezte: a szíriai rendezés ügyében és az Iszlám Állam legyőzése érdekében Washington kész együttműködni Moszkvával.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán este bejelentette: az Egyesült Államok készen áll az együttműködésre Oroszországgal a szíriai rendezés ügyében. 

Rex Tillerson közleményben fejtette ki az amerikai kormány álláspontját. Hangsúlyozta: Washington készen áll arra, hogy Moszkvával megvitassa olyan közös eljárások kidolgozását, amelyek szavatolnák a stabilitás megteremtését Szíriában. Ezek között említette Tillerson a repüléstilalmi övezetek létrehozását, a tűzszünet betartását ellenőrző megfigyelők alkalmazását, és a humanitárius segélyek összehangolt eljuttatását a rászorulókhoz.

„Amennyiben országaink együttműködnek a biztonság megteremtésében, ezzel megvetik az alapot Szíria politikai jövőjének rendezéséhez is” – fogalmazott közleményében az amerikai diplomácia irányítója. A külügyminiszter kitért az Iszlám Államra is. Leszögezte: a terrorszervezet „mély sebet kapott” és „talán a teljes vereség határán áll”, de Oroszországnak konstruktív szerepet kell vállalnia a legyőzésében.

Washingtoni elemzők szerint az amerikai-orosz együttműködésre tett ajánlat gesztusként is értékelhető Donald Trump és Vlagyimír Putyin orosz elnök péntekre tervezett találkozója előtt. Donald Trump elnök a héten ugyanis részt vesz a G20-as országcsoport Németországban tartandó csúcsértekezletén, amelynek egyik kiemelkedő eseménye éppen az amerikai-orosz csúcstalálkozó lesz. Donald Trump első ízben folytat majd  négyszemközti megbeszéléseket Vlagyimír Putyin elnökkel.    

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114298