Látogatás

Orbán: Egyiptom „politikai értelemben a szomszédunk”

2017. július 3. 15:22

Egyiptom nemcsak egy közeli ország, hanem „politikai értelemben a szomszédunk”, annak a térségnek a meghatározó állama ugyanis, amely „hatást gyakorol a mi életünkre” – mondta Orbán Viktor, amikor Budapesten fogadta Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt. A kormányfő az észak-afrikai országot a terrorizmus elleni harc és a béke kulcsszereplőjeként látja.

Magyarország elsőrendű érdekének nevezte Egyiptom biztonsági, katonai és gazdasági stabilitását Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országházban, miután tárgyalt a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Abdel-Fattáh esz-Szíszivel, az észak-afrikai ország elnökével.

A kormányfő sajtónyilatkozatában – az egyiptomi államfő társaságában – azt mondta: Egyiptom nemcsak egy közeli ország, hanem „politikai értelemben a szomszédunk” , annak a térségnek a meghatározó állama ugyanis, amely „hatást gyakorol a mi életünkre”.

Kijelentette: Egyiptom terrorizmus elleni harcának sikere egyben az európai nyugalom és béke előfeltétele is. 

„Úgy tekintünk Egyiptomra, mint amely a stabilitás iránti elkötelezettségével Magyarországot is és Európát is védi, ezért a szellemi természetű barátságon túl nekünk érdekünk is az önök sikere” – mondta a miniszterelnök Abdel-Fattáh esz-Szíszinek.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114142