Lex CEU: a Velencei Bizottságot győzködte a kormány

2017. július 3. 09:09

A Velencei Bizottság pénteken Budapestre érkezett küldöttségével tárgyalt a kormány a lex CEU ügyében. A bizottság célja az volt, hogy tájékozódjon, mielőtt véleményt mond a törvénymódosításról. A bizottság véleménye Brüsszel és a magyar kormány számára is fontos.

Pénteken Budapestre érkezett az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság küldöttsége, hogy találkozzon a magyar kormány, valamint a Közép-európai Egyetem képviselőivel – írja a Magyar Nemzet

A küldöttség Palkovics László oktatási államtitkárral és Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkárral tárgyalt. A tárgyalás során a magyar fél igyekezett bizonyítani, hogy a törvényi változtatások nem érintik hátrányosan a demokratikus jogokat.

A tárgyalás azért jelentős, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban úgy tájékoztatott: amint a Velencei Bizottság határozatot hoz a lex CEU-ról, annak javaslatait figyelembe veszik, ez pedig akár a jogszabály módosítását is eredményezheti. A bizottsági látogatás ráadásul befolyással van az Európai Bizottság magyar kormánnyal szemben indított kötelezettségszegési eljárásra is. 

A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos állásfoglalás csak októberben várható az alkotmányjogi testület részéről. Ez a CEU számára azonban aggasztóan késői időpont, ekkora ugyanis már rég toborozniuk kellene a következő tanév új hallgatóit. Az egyetem viszont nem akarja felelőtlenül meghirdetni a felvételit, míg nem biztos, hogy 2018-ban is felvehetnek diákokat.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114121