Szeret-nem szeret helyett érdekek

2017. július 2. 10:08

Ulicza Tamás
Magyar Hírlap

Tetszik vagy nem tetszik, Európának és Magyarországnak elemi érdeke a jó kapcsolat Törökországgal.

„Szemben az Európai Unió sok más tagországával, amelyek eltartott kisujjal mostohagyerekként kezelik Törökországot, és folytatják vele a se veled-se nélküled kapcsolatot. Hitegetik a csatlakozás lehetőségével, hol közelebb engedve az unióhoz, hol pedig ellökve, miközben egyértelmű, hogy Törökország uniós felvétele még évtizedekig nem lehet realitás. A tűzzel játszanak: a török vezetés majdnem hárommillió menekültet tart az ország területén, és az Európai Unió tagországai, különösen a balkáni migrációs útvonal által érintett államok számára nagyon nem mindegy, Törökország hogyan kezeli a kezében lévő »migránsbombát«, amit bármikor ledobhat a kontinensre. Ankara ugyanakkor fontos szerepet játszhat Európa energiafüggőségének csökkentésében Moszkvától, és a terrorizmus elleni harcban is fontos szerepet tölt be.

Bátran ajánlhatjuk most Orbán Viktor miniszterelnök szavait az európai döntéshozók figyelmébe, amelyekkel figyelmeztetett: Törökország nélkül a »modern kor két nagy bajával« – a terrorizmussal és a nemzetközi migrációval – szembeni fellépésben nem lehetünk sikeresek.

Tetszik vagy nem tetszik, Európának és Magyarországnak elemi érdeke a jó kapcsolat Törökországgal, és a magyar kormány az ügyben egyértelműen azt teszi, ami a feladata: az ország érdekeit képviseli, az öncélú moralizálást pedig meghagyja azoknak, akik megengedhetik maguknak. Törökországot és Erdogan elnök rendszerét lehet szeretni vagy nem szeretni, de figyelmen kívül hagyni semmiképpen nem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114086