Értse meg a Brexitet!

2017. június 27. 10:52

Theresa May a héten jelentette be, az EU-s állampolgárok milyen feltételekkel maradhatnak Nagy-Britanniában.

A Telegraph videójában elmagyarázza, milyen jogok vonatkoznak az uniós állampolgárokra a Brexit után.

Nagy-Britannia lefektette az országban élő EU-s állampolgárok tartózkodásáról szóló ajánlatát – eszerint a kilépési folyamat lezárulta után is legalább 3 millió uniós állampolgár jogszerűen maradhat majd az Egyesült Királyságban. Rájuk többek között az egészségügy, az oktatásügy, a járulékok és a nyugdíjak esetén is ugyanolyan szabályok fognak vonatkozni, mint a brit állampolgárokra.

Ahhoz, hogy az EU-s állampolgárok a britekkel egyenlő ellátásban részesüljenek, van egy határidő, mely előtt már be kellett lépniük Nagy-Britannia területére. Ez nem lesz korábbi, mint az 50-es cikkely elindításának időpontja, vagyis 2017. március 29., azonban a Brexit tervezett pontos időpontjánál, 2019. március 29-nél sem lehet később.

Mindazon uniós polgárok, akik legalább 5 éven át folyamatosan az Egyesült Királyság területén tartózkodtak, jogosultak lesznek a maradásra. Akik a határidő előtt érkeztek, de a kilépés napjáig nem töltötték ki az 5 éves időtartamot, szintén tartózkodhatnak majd az ország területén, amennyiben a későbbiekben kitöltik az 5 éves időtartamot.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113761