Nem lehet a szerelmet kategóriák közé szorítani

2017. június 26. 13:36

Mások legszemélyesebb érzéseit megkérdőjelezni ideológiai alapon nem lehet. Ez nem kérdés. Ez nem téma. Ez alap.

2017. június 26. 13:36
Kiss Brigi
Mandiner

Videóban hívta meg szimpatizánsait a Budapest Pride-ra a Momentum, melynek tartalmát Szilvay Gergő kolléga több ponton kifogásolta. A kritikájában viszont talán kicsit túllőtt a célon, amikor is roppant magabiztossággal azt állította: „A szerelem: férfi és nő.

Nem, ebben egyáltalán nincs igaza Gergőnek.

A szerelem az egy érzés, így egyáltalán nem kell hozzá egy férfi és egy nő. Bármilyen felállásban működik, ha az a bizonyos érzelem kialakul. Épp ezért nem is lehet a szerelmet előírni, szabályok és kategóriák közé szorítani vagy kikényszeríteni. Az érzés vagy megvan, vagy nem. Szerelem vagy van, vagy nincs.

Annál is inkább furcsa Szilvay kolléga érvelése, mert ő maga írja azt: „abban nőttünk fel, hogy a szerelem színes-szagos”. Nos, ha a szerelem színes-szagos, akkor az az én értelmezésemben azt jelenti, hogy bármilyen lehet. Ha úgy tetszik: sokszínű. Ez némileg ellentétben áll azzal, hogy azt is írja: „abban nőttünk fel, hogy a szerelem egy férfi és egy nő között lehetséges”.

Valószínűleg egyébként még ma is sokan úgy nőnek fel, hogy nem találkoznak nem heteroszexuális párokkal, nem ismernek személyesen melegeket (illetve azt hiszik, hogy nem ismernek). De ettől még léteznek, és az érzéseik is valósak. 

Személy szerint egyébként a szűken értelmezett családfogalommal sem értek egyet, de annak kapcsán lehet vitatkozni. Az azonos neműek házasságának kérdésén is.

Mások legszemélyesebb érzéseit megkérdőjelezni ideológiai alapon viszont nem lehet. Ez nem kérdés. Ez nem téma. Ez alap.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 226 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2017. június 27. 12:48
Kedves kiss Brigi! A legnagyobb baj épp a záró gondolatával van: "Mások legszemélyesebb érzéseit megkérdőjelezni ideológiai alapon viszont nem lehet." Nos! A heteroszexualitás NEM ideológia! Szemben a genderelmélettel, meg a "szívárványszínű" szexualitással. Mert az viszont AZ! Ideológia. Unatkozó okostojások által kiagyalt eszme(rendszer), amit - nem kicsi médiahátszéllel - rá akarnak erőltetni a valóságra. Az viszont igaz, hogy a heteroszexualitás múlt századi. ..... Is! Meg múlt előtti, meg azelőtti és így tovább egészen több (tíz)ezer évig. Sőt, ha nem csak az embereket tekintjük, a több millió év is helytálló. Amióta létezik kétivarúság. Tudja, van egy - teremtés által, vagy véletlenül, de mindenképpen SZERVESEN kialakult -TERMÉSZETES rendszer, amely évmilliók óta egész FENNTARTHATÓ módon működik. És ezekben - tetszik, vagy nem - a heteroszexualitás az "alap". Persze, kivételeket a természet is produkál. Születhetnek lények torz testtel, hiányzó szervekkel, és akár a természetestől eltérő érzelmi indíttatásokkal is. De attól még az KIVÉTEL! Semmiképp sem tekinthető egyenrangúnak a természetessel, bármilyen szépséges "legszemélyesebb érzésekről" is van szó. És ez semmit nem változtat azon, hogy minél normálisabb egy társadalom, annál inkább tekintettel van e kivételekre és amennyire lehetséges, enyhíti számukra az ebből fakadó hátrányokat. De az a társadalom, amelyik az eltérést - csak hogy "nekik ne legyen olyan rossz" - egyenrangúnak tekinti a normálissal, nos, az nem a "legnormálisabb", hanem BETEG. Igen, a többezer éves emberi kultúra is produkált néha ilyen társadalmakat. Csak hát - és ez az ami nagyon megszívlelendő a magához hasonló libbeteg elméjűek számára, kedves Brigitta -, ezek a társadalmak történelmi léptékkel mérve pillanatok alatt kihaltak. Kivétel nélkül! És azok maradtak fenn, amelyek a heteroszexualitást tekintették "alap"-nak! Kivétel nélkül! (Házi feladat: vö. mai európai liberális és muszlim kultúrák) ui: A "libbeteg elmé"-t nem sértésnek szántam. Komolyan gondolom, hogy a természetes faj- és létfenntartó ösztönöket felülíró, extrémbe tolt liberalizmus nem más, mint kollektív elmebetegség.)
Google
2017. június 27. 08:15
Hol lehet Kis Brigittat kiikszelni? Mar nem azert, hogy mit tudom en kit/mit szeret, hanem azert, mert o, nos, jobb, ha o a biciklikkel foglalkozik, ez az o alapja.De megjegyzem, a felepitmenye is. Ebben a cikkben mar egyenesen ugy ir, mintha a Teremto tarsnak ot szemelte volna ki, hogy, na, hol is van az a biciklis lany, toljuk egyutt innen a bringat!
Mirákulóziai Mikmuk
2017. június 27. 01:19
Kiss Brigitta: "De ettől még léteznek, és az érzéseik is valósak. " A pedofilnak is valósak az érzései.
Mirákulóziai Mikmuk
2017. június 27. 01:17
@Hülyebriginek: Én a bank pénzébe vagyok belezúgva. Akkor kirabolhatom és elvehetem a zsét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik