Máramarosi koronavárosok találkozóját tartották a kárpátaljai Visken

2017. június 25. 17:57

Huszt, Técső, Visk, Hosszúmező és Máramarossziget – az öt egykori, ma Ukrajnához és Romániához tartozó koronaváros tartott találkozót immár kilencedik alkalommal Visken. Grezsa István kormánybiztos a találkozón hangsúlyozta: egyre több gyereket íratnak be errefelé magyar iskolába, így van remény, hogy megmarad a magyarság.

2017. június 25. 17:57

Öt egykori, jelenleg Ukrajnához és Romániához tartozó máramarosi koronaváros, Huszt, Técső, Visk, Hosszúmező és Máramarossziget találkozóját szervezték meg kilencedik alkalommal vasárnap a kárpátaljai Visken, ahol koszorúzást, ökumenikus istentiszteletet és kulturális programokat tartottak.

A viski református templomban Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: ma erős hitre van szükség, mert nagy perspektívátlansággal, kilátástalansággal és szegénységgel küzd Kárpátalja, különösen a Felső-Tisza vidéke és a Máramarosi-medencébe szorult, az asszimiláció által is veszélyeztetett magyarság. 

A politikus emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években felcsillant a remény, mert megmozdult a Felső-Tisza vidékének szórványmagyarsága, egyre több gyereket íratnak be magyar óvodába és magyar iskolába, működik a magyar iskolarendszer. Magyarország kormánya elkötelezte magát, hogy felépíti, megőrzi és megszervezi a magyar jövőt a Felső-Tisza-vidéken, ha ebben a helyi magyarság partner lesz – jelentette ki Grezsa István.

A kormánybiztos kifejtette, hogy a koronavárosok találkozója egy csaknem 700 esztendővel ezelőtti történelmi eseményre épül: Károly Róbert király 1329-ben emelte koronavárosi rangra a sókitermeléssel és -kereskedelemmel foglalkozó öt települést. Hozzátette: a rendezvény azonban nem a múltról szól, hanem a jövőbe mutat. Trianon 100. évfordulójához közel különös jelentősége van annak, hogy ez a találkozó a határokat figyelmen kívül hagyva összefogja a két országba szakadt máramarosi koronavárosok magyarságát – emelte ki Grezsa. 

„Túl kell lépnünk a mérhetetlen veszteség okozta feldolgozhatatlan fájdalmunkon, inkább merítsünk reményt és erőt abból az elpusztíthatatlan élni akarásból, amely mindig is jellemzett bennünket, magyarokat történelmünk folyamán, hiszen túléltük a tatárt, a törököt, a Habsburgokat és a szovjetet; itt vagyunk, zsúfolásig megtöltjük a viski református templomot” – fogalmazott.

A szeretet fontosságáról szólva a kormánybiztos a család szerepét hangsúlyozta, ehhez szorosan kapcsolódik a szülőföld és nemzetünk szeretete, amely a családon belüli szeretettel együtt a szülőföldön való megmaradás záloga – mondta. 

A koronavárosok egész napos találkozóját kulturális programok, kirakodóvásár és gyerekek számára szervezett kézműves foglalkozások színesítik.

Az egykori Máramaros megye, melynek központja Máramarossziget, a trianoni békediktátum következtében félig Romániához, félig pedig Csehszlovákiához került, utóbbi, északi része később a Szovjetunió, majd Ukrajna része lett.

(MTI)

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2017. június 26. 19:00
A legjobbakat számukra!
korty
2017. június 26. 09:22
Mindent vissza!
liberálzöld.
2017. június 26. 07:34
Mivel a Mandi szerint ez nem téma, így ide írom. Jól számolok? 14 millió forinttal támogatott a kormány 1 új munkahelyet? Nem mondom ....... "Csődbe megy a Takata, nem tudni, mi lesz a miskolci gyárral ... A Takata 2014-ben indította gyárát Miskolcon, az alapkő letételének a miniszterelnök is ott volt. Nem véletlenül, hiszen a magyar kormány 68 millió euróval, jó húszmilliárd forinttal támogatta a beruházást. A gyárban jelenleg 1400-an dolgoznak."
liberálzöld.
2017. június 25. 19:32
"(Célpont:) – Miniszterelnök úr egy nagyon gyors kérdést megenged? Meg tudja azt ígérni, hogy a letelepedési kötvényeket nem vezetik vissza a választás után? (Orbán:) – Van rá egy szabály. Döntés van róla. – De bármikor visszavonható. – Döntés van róla. – Akkor nem? Ezt vehetjük nemnek, miniszterelnök úr? – Döntés van róla."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik