Keserű pohár

2017. június 25. 11:58

A szociálliberális Macron és a liberális konzervatív Merkel európai nagykoalíciója elszánta magát arra, hogy Magyarországot és Lengyelországot kizárja az Európai Unióból.

2017. június 25. 11:58
Lengyel László
Népszava

„A szociálliberális Macron és a liberális konzervatív Merkel európai nagykoalíciója elszánta magát arra, hogy Magyarországot és Lengyelországot kizárja az Európai Unióból. Hiszek Donald Tusknak, aki ezt aggódva kimondta. A merkeli megbékítési [appeasement] politikának vége. E politika 2010 óta felelőtlenül tűrte, hogy Európa keleti részén országok illiberális politikát meghirdetve leépítsék a jogállamot, megtagadják az EU alapértékeit. A Brexit és Trump megválasztása, illetve az európai populista nacionalizmus fenyegetése megerősíteni látszott Orbán és Kaczyński politikáját.

De Európa választói e kihívásra liberális és Európa-barát szavazatokkal válaszoltak. Elegendő vigyázó szemünket Párizsra vetnünk: megérkezett az a dinamikus erő, amely megindíthatja az EU rég várt reformjait. Megvan a francia és meglesz a német választói felhatalmazás, amely a nemzetállamokban és Európában nemcsak a populista nacionalista erők szétzúzására képes, hanem a közös európai biztonság-, menekült- és gazdaságpolitika kialakítására is. Macron és Merkel képesek és hajlandók erőt és egységet mutatni Trumppal és Putyinnal, Hszivel és May-jel szemben. Higgyük el, hogy képesek lesznek a szeptember végi német választások után Orbánnal és Kaczyńskival szemben is.

A közös európai hadsereg megteremtéséhez, a menekültpolitikához, és gazdaságpolitikához – közös pénz-, fejlesztés-, kutatáspolitikához – nincs szükségük a közös értékeket és érdekeket megkérdőjelező, autokrácia irányába fejlődő rendszerekre. Magyarország nem hozzáad, hanem elvesz Európától. A macroni politika nagyobb szolidaritást akar a fejlettek és a fejletlenebbek között. Miért működnének együtt olyan országgal, amely semmiféle szolidaritást nem vállal? Az első lépés a Fidesz kizárása lehet az Európai Néppártból, jelezve, hogy Merkel nem védi többé Orbánt. A második, Magyarország kizárása a pénzalapokból a demokrácia és jogállami kritériumok nem-teljesítése miatt. Erre már elhangzott Merkel nyilatkozata. A harmadik, a szavazati jog megvonása. Nem hisznek a magyar választóban, nem hisznek a magyar ellenzékben: az ott Keleten Orbán népe. Brüsszel megállít minket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. június 26. 07:12
A KOMMUNIZMUSBÓL SZÁRMAZÓ ÖRÖK ÉRVÉNYŰ MONDAT: "SZABAD ORSZÁGBAN SZABAD EMBEREK AZT MONDJÁK, AMIT SZABAD"! Remélem, mielőbb megalakul a nyugati feléből az új, toleráns MIGRISZTÁN és mi itt négyen maradunk azok, akik voltunk!
august
2017. június 26. 06:28
„A szociálliberális Macron és a liberális konzervatív Merkel európai nagykoalíciója elszánta magát arra, hogy Magyarországot és Lengyelországot kizárja az Európai Unióból. ----------------------- Számomra az a legmegdöbbentőbb, hogy a liberális "gondolkodók, és értelmiségnek" tartott jóemberek teljes természetességgel, mintegy alapvetést, leírnak ma ilyen mondatokat, miközben a demokráciáról és az európai értékekről beszélnek. Ugyanis ha ezt a kijelentést komolyan vesszük, csak egy pillanatra is nem csak az úgynevezett európai liberális demokráciát kérdőjelezi meg, hanem az egész európai bürokratikus intézményrendszert a döntéshozói mechanizmust, vagyis az egész európa értelmét, ha ugyanis a két állam irányítója ilyen döntést hozhatna, akkor semmi értelme tovább "európai közösségről" beszélni.
választópolgár
2017. június 25. 22:08
Az összes német autógyár-audi, mercedes, opel, azért fejleszt milliárdokért mert ki akarnak vonulni tőlünk.
Hunyadi Mátyás
2017. június 25. 21:44
Tessék már eldönteni, hogy kizárnak e minket vagy Orbán léptet ki....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik