Jeremy Corbyn és Bernie Sanders: szocializmus a 21. században?

2017. június 25. 15:31

Vajon Corbyn, Sanders és mások fellépése tényleg egy valódi, nem pusztán névleges szocializmus, egy radikális egyenlőségpárti, antikapitalista program megjelenésének lehetőségét tartogatja?

2017. június 25. 15:31
Kapelner Zsolt
Kettős Mérce

„Szerencsére azonban egy szocialista nyugodt szívvel lemondhat a központosított tervgazdálkodásról. Sőt, ha a piac olyan kiválóan képes összehangolni a társadalom gazdasági tevékenységét, akkor a szocialista saját programjába is beépítheti a piacgazdaságot. Az úgynevezett piaci szocialisták pontosan ezt teszik. Az ő elképzelésük szerint semmi probléma nincs azzal, ha a társadalmilag felügyelt gazdasági entitások profitmaximalizálásért versengenek egymással a piacon mindaddig, amíg ez lehetővé teszi az egyenlőtlenségek csökkentését és a társadalmi igazságosság érvényre juttatását. A közösségi tulajdonlás - bérmaximumokkal, magas örökösödési illetékekkel, feltétel nélküli alapjövedelemmel vagy más intézkedésekkel kiegészítve - elejét veheti a radikális egyenlőtlenségek kialakulásának és a vagyon felhalmozódásának egy szűk tőkés osztály kezéden, miközben továbbra is kiaknázhatjuk a piacgazdaság nyújtotta előnyöket. (...)

Vajon mindezek az alapelvek tényleg újra belépnek a világpolitika színterére? Vajon Corbyn, Sanders és mások fellépése tényleg egy valódi, nem pusztán névleges szocializmus, egy radikális egyenlőségpárti, antikapitalista program megjelenésének lehetőségét tartogatja? És ha igen, milyen esélyei vannak mindennek a jelen körülmények közt, az ultranacionalizmus, az idegengyűlölet és az illiberalizmus előretörésének korában?

Ha Corbyn és Sanders valóban szocialisták, úgy a meglehetősen mérsékelt fajtából valók, hiszen legnagyobb részt az újraelosztás jóléti, szociáldemokrata programpontjait hangsúlyozzák. Ugyanakkor kétségtelenül színre lépnek náluk klasszikus szocialista témák, mint a kapitalista tulajdonszerkezet megbolygatása - a legnagyobb bankok feldarabolása Sandersnél, a gazdaság bizonyos kulcsszektorainak államosítása Corbynnál -, sőt a gazdasági demokrácia lehetőségének felvillantása is.

Ám ahhoz, hogy mindez valóban hozzájáruljon a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez és az igazságosság érvényre juttatásához, a 21. századi szocializmusnak rendkívül komoly akadályokat kell legyőznie. Nem csak a szélsőjobboldallal, de az egalitárius reformban ellenérdekelt gazdasági elitekkel és a neoliberális ideológiával is meg kell küzdenie. Nem csak világos és megvalósítható intézményi reformokkal kell előállnia, de legitimációt is kell szereznie a társadalomtól, érvényre kell juttatnia azt a belátást, hogy együttélésünk az emberség és igazságosság jegyében csak a fennálló intézmények és társadalmi struktúrák radikális átalakításával biztosítható.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2017. június 26. 11:31
bazmeg, és az ilyen tojásfejű idiótákat kifejezetten keltetik. fingja nincs a világ dolgairól a gyakorlatban, de mindent tud ám a záptojásokat lerakók könyveiből. a mucsaiak meg azok, akik nem baszódnak térdre/hanyatt azon nyomban az efféle hivatásos okosok okoskodásai előtt.
kozmosz
2017. június 25. 20:06
Sandersnek egyetlen pozitívuma volt: gyengítette Hillary támogatását.
lightning protection
2017. június 25. 19:59
Akik nem próbálták, hogy milyen a szocializmus természetesen lelkesednek érte. Hát próbálgassák, de mi nem kérünk többet belőle!
Akitlosz
2017. június 25. 18:33
"A közösségi tulajdonlás - bérmaximumokkal, magas örökösödési illetékekkel, feltétel nélküli alapjövedelemmel vagy más intézkedésekkel kiegészítve - elejét veheti a radikális egyenlőtlenségek kialakulásának és a vagyon felhalmozódásának egy szűk tőkés osztály kezéden, miközben továbbra is kiaknázhatjuk a piacgazdaság nyújtotta előnyöket." Egy frászt! Ami mindenkié az senkié. A gondos gazda szeme hízlalja a jószágot. A közösségi tulajdonban lévő vállalatnak nincsenek valódi tulajdonosai, nincsenek felelős tulajdonosai. A sok apró tulajdonosnak nincsen valódi beleszólása a cég irányításába. A menedzsment azt csinál, amit akar, persze a saját érdekében. Úgyhogy a közösségi tulajdonlás rossz ötlet, nem hatékony. Bárki vehet részvényt, s ha bár ettől elvileg "cégtulajdonos" :-) lesz, mégsem lesz semmiféle gyakorlati beleszólása a cég irányításába. Lobogtathatja ugyan a részvényét, de ettől még be sem engedik a gyárkapun. Míg ha egy cégnek tényleg van tulajdonosa, azaz felelős gazdája, akinek a pozíciója ugye biztos mivel övé a cég, nem úgy választják, nem úgy szavazzák meg, így nem kell hatalmi harcokat vívnia, nem kell másokat fúrnia, és őt sem tudják megfúrni, az a cég lehet jól működő és sikeres. A kommunizmus cégei is közösségi cégek voltak és nagyon nem váltak be. Szóval rossz ötlet a közösségi cég.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik