Mindent vagy semmit?

Brexit: nem biztos a szabadkereskedelmi megállapodás az EU-val

2017. június 25. 14:24

Valószínű, de nem száz százalék a szabadkereskedelmi megállapodás tető alá hozása az EU-val a brit Brexit-tárgyalásokért felelős miniszter, David Davis szerint. Theresa May kormányfő szerint a rossz megállapodásnál jobb, ha nincs megállapodás.

A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint nagyon valószínű, de nem teljesen bizonyos, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalássorozaton sikerül szabadkereskedelmi megállapodást elérni az Európai Unióval.

David Davis a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: a többi EU-tagországnak is „nagyon erőteljes érdeke” fűződik ahhoz, hogy egy ilyen megállapodás létrejöjjön Londonnal. Hozzátette ugyanakkor: jóllehet ő meglehetősen biztos abban, hogy sikerül szabadkereskedelmi egyezségre jutni az EU-val a kilépési tárgyalásokon, ez „nem száz százalék”.

Davis szerint például ha az EU „kizárólag büntető jellegű” megállapodásra lenne hajlandó, akkor a brit tárgyalófélnek fel kell készülnie arra is, hogy kivonul a tárgyalásokról. „Erre az eshetőségre is terveket kell kidolgoznunk” – mondta a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője.

Merész és nagyratörő egyezményt szeretnének

A jelenlegi hivatalos brit álláspont szerint az Egyesült Királyság a brit EU-tagság megszűnése után nem tartaná fenn tagságát az EU egységes belső piacán és a vámunióban sem. Theresa May miniszterelnök többször hangoztatott indoklása szerint ugyanis ahhoz, hogy az Egyesült Királyság megőrizhesse tagságát az egységes piacon és a vámunióban, olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha ki sem lépett volna az EU-ból. E feltételek közé tartozna mindenekelőtt az unión belüli szabad munkaerőmozgás elvének további érvényesítése brit részről.

 A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, vagyis a kilépési folyamat hivatalos elindításáról Brüsszelnek március végén küldött értesítésben azonban kiemelt helyen szerepelt, hogy a brit kormány „merész és nagyratörő” szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az Európai Uniónak.

Nem megállapodni jobb, mint a rossz megállapodás

 Az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak március 29-én átadott levél szerint e szabadkereskedelmi megállapodásnak átfogóbbnak kellene lennie minden korábbi hasonló egyezménynél, hogy kiterjedjen egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatási szektorra is.

Theresa May ugyanakkor többször hangoztatta azt a nézetét is, hogy az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség. A miniszterelnök szerint rossz megállapodás lenne például az, ha az EU meg akarná büntetni Nagy-Britanniát a kilépésért, ahogy azt „Európában néhányan szorgalmazzák”.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113643