Orbán, a genderharcos

2017. június 24. 15:36

Ha a nők a férfiaknak alávetettek, akkor a propagandagépezetnek csak férfiakat célzó üzenetekkel kell foglalkoznia.

2017. június 24. 15:36
Vedres Balázs
hvg.hu

„Orbán igazából egy gender-harcos, aki hatalmának fenntartásához nagyban támaszkodik a nemek közötti egyenlőtlenség ideológiájára, ez hatalmának egyik pillére.  Mégis milyen hatalomtechnikai megfontolások állhatnak a nők elnyomása mögött?

Leegyszerűsítve, a politikai hatalom a társadalomnak, mint hálózatnak az irányítását jelenti. Minél hierarchikusabb egy társadalom – minél inkább jellemzőek rá a stabil alá-fölérendeltségi viszonyok – annál könnyebb a politikai hatalom megszerzése és gyakorlása, hiszen csak a hierarchia legfelsőbb szintjén lévőket kell kontroll alatt tartani, rajtuk keresztül, indirekt módon a társadalom egésze uralható. Ha a nők a férfiaknak alávetettek, akkor a propagandagépezetnek csak férfiakat célzó üzenetekkel kell foglalkoznia. Ha hozzátesszük ehhez azt, hogy a hierarchia rendszerében a gyerekek és az idősek főként az aktív korú nők fennhatósága alá tartoznak, az ő gondozásukkal főként nők foglalkoznak, akkor a női alárendeltség az a láncszem, ami tökéletes hierarchiába rendezi a társadalmat, ahol csak az aktív korú férfiakat kell irányítani. (A hierarchikusság és a komplex hálózatok kontrollálhatósága közötti összefüggést a hálózattudomány a közelmúltban részletesen feltárta.)

A propagandagépezet hatékonyságához elengedhetetlen a nők elnyomása. Főként a nők foglalkoznak a gyerekek és idősek ellátásával, és az ő gondjaikkal (az iskolában, az orvosnál) is a nők szembesülnek.  Ha a hatalom nem gátolja, bátortalanítja a nők megjelenését a közéletben, akkor azt kockáztatja, hogy az oktatás és az egészségügy hangsúlyos közéleti témákká válnak.  Ahogyan a jövő évi költségvetés tervdokumentációja mutatta, a kormány nem tervez a közeli és távoli jövőben sem jelentős forrásokat juttatni ezekre a területekre.  A Soros György, a CEU, a civilek és Brüsszel elleni kíméletlen harc vívmányaira a férfiak inkább a vevők, a propaganda náluk működhet hatékonyan, ezért a nőket is az ő döntéseiknek kell alárendelni (amely férfi befolyás a propaganda reményei szerint a nők pártpreferenciájára is kiterjed).  

A gender-hatalom lényege a nők számára természetessé, sőt értékké tenni a csendben tűrést, a háttérből gondoskodást, a szívós kitartást. Nem véletlen, hogy az oktatás és egészségügy igazán kizsákmányolt dolgozói is főként nők.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. június 26. 11:24
Vedres Balázs buzi e vagy?
Héja
2017. június 25. 19:39
Vedres, a gerendaharcos. Vagy gender? Netán göndör? Jót nevettem rajta.
III. Öreg Banya
2017. június 25. 07:53
Ezek képesek komoly fejjel ekkora ostobaságokat írni? Gyáááá...
zakar zoltán béla
2017. június 24. 20:52
De bánom, hogy a Ceausescu-ra már nem járhatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik