Horthy belovagolt a Fideszbe

2017. június 24. 09:27

Horthyt azért nehéz szotyolát köpködve elképzelni a lelátón Bethlennel.

2017. június 24. 09:27
Lendvai Ildikó
Népszava

„Nincs jó véleményem Horthyról, de ezt még ő sem érdemelte. Beléptették a Fideszbe. Nem tudni, hogy ismét fehér lovon lovagolt-e a bűnös Budapest irányába, mindenesetre Hidegkútnál leszállították a magas lóról, azért ne képzelje, hogy nincs nála nagyobb főnök. Mert van. Aki is váratlan ideológiai kanyarral a nevére vette Horthyt, a hidegkúti Klebelsberg-kastély avatásán »kivételes államférfiúnak« kiáltotta ki. Majdnem olyannak, mint ő maga. Nemzetmentésben, országépítésben mindenesetre kollégák. A miniszterelnök szónoklata szerint Horthyék mutatták meg, hogy »fel lehet állni a padlóról, fel lehet építeni egy erős országot.« Külön kiemelésre került, hogy Horthy idején tornatermek épültek. Ma inkább lőterek és stadionok, de nemzetmentésre ezek is beválnak. Bár Horthyt azért nehéz szotyolát köpködve elképzelni a lelátón Bethlennel.

(...)

Hogy Horthy mit tett és mit mulasztott el megtenni, azt tudjuk. De mit tesz Orbán? És főleg miért? Hiszen ez már majdnem politikai hajtűkanyar. Még másfél éve is azt mondta, nem támogatja a Horthy-szobrokat, és senkiét, aki »kollaborált Magyarország elnyomóival«. Még előbb, 2012-ben a Horthy-korszak pártjai közül az ellenzéki kisgazdapártot nevezte meg, mint amelyik a »legközelebbi rokonságban« van a Fidesszel. Persze volt egy kis ez-az, Nyírő-hamvak csempészése, Szabadság téri emlékmű, de »kivételes államférfiúzás« azért nem. Az első Fidesz-kormány még Széchenyiről nevezett el mindent, a mostani Wass Albertről, és lám, könnyen eljuthatunk Horthyig. Azzal már nem is illik előjönni, hogy Bayer Zsolt 1994-ben »Horthy embertelen és tisztára moshatatlan rendszeréről« írt. Figyelmeztette az újratemetés közönségét (pedig az Antall-kormány pár tagja ott hangsúlyozottan csak »magánemberként« szerepelt, nem úgy, mint most a miniszterelnök): »Ezt nem lehetett beadni hajdan hárommillió zsellérnek, cselédnek, s az ő utódaiknak«. Ja, hogy azt még népszabadságosként írta. Ja, hogy az még a Fidesz ifjúkora. Az élet mostanában csupa »ja, hogy…« Mit bambulsz, vedd csak szépen tudomásul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZ/X
2017. június 26. 08:39
Bolsi patkány, neked kuss van...!
hátakkor
2017. június 25. 20:43
Cocionista Ildikót könnyű elképzelni Kohn Bélával. Aranyvonaton a Kreml falàba.
BőröndÖdön
2017. június 25. 18:59
Ildikó,gratula! :)
Szőke Ciklon
2017. június 25. 11:06
Azt azért nem hittük volna 89-ben, hogy az egypárti Kádári diktatúra cenzora, átmenti magát egy demokráciának nevezett többpárti rendszerbe, ahol aztán demokratának vallva magát, a demokráciáról oktatja, a korábban általa megalázott, üldözött, valódi demokratákat. Gondolom, a botoxnak köszönheti azt a vastag bőrt a képén, hogy még ma is el tudja adni magát, a Népszava meg havi apanázs ad neki egy-egy mocskolódó cikkért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik