A kormánynak továbbra sem célja a tisztánlátás CEU-ügyben

2017. június 24. 15:21

Ikotity István
LMP

A kormány továbbra is azt a játékot játssza, hogy olyan törvény betartását kéri számon a CEU-n, amit még önmaga sem tud vagy akar értelmezni.

„Több mint két hónappal a lex CEU elfogadása után sem lehet tudni, milyen feltételek mellett működhetne tovább az egyetem Magyarországon. Az LMP szerint a kormány által szándékosan fenntartott bizonytalanságnak csak az Alkotmánybíróság döntése vethet véget.

Két hónap telt el azóta, hogy a kormány egy kamuvizsgálatra hivatkozva, minden előzetes egyeztetés nélkül, két nap alatt erőszakolta át a parlamenten a CEU elűzését célzó törvényt. Magyarország nemzetközi hírű egyeteme egyik napról a másikra egy politikai lejárató- és hazugságkampány kellős közepén találta magát. Az LMP kezdettől fogva tiltakozott a kommunista időket idéző propaganda és a putyini mintát követő egyetemüldözés ellen.

Az elmúlt hónapokban sem volt tétlen az LMP: Alkotmánybírósághoz fordultunk, és megpróbáltuk elérni, hogy a kormány mondja meg: pontosan mit vár el a CEU-tól. Egyetlen választ sikerült kicsikarni a kormányból: a külföldi képzés bizonyításának »egyik lehetséges módja« a másik államban működő társhatóság nyilatkozata az egyetem működéséről.

Az EMMI válasza alapján a kormány továbbra is azt a játékot játssza, hogy olyan törvény betartását kéri számon a CEU-n, amit még önmaga sem tud vagy akar értelmezni. Az LMP szerint a CEU magyarországi működése nemzeti érdek, ezért véget kell vetni a bizonytalanságnak: a CEU-nak garanciát kell kapnia a további működésre!”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113615