Szabad-e spinnerrel játszani szombaton?

2017. június 23. 09:36

Az intézet rabbijai komolyan vették a fiatal érdeklődők kérdését: miután szétszereltek néhány ilyen eszközt, megállapították, hogy míg a legegyszerűbb típust szabad használni szombaton, addig azt a fajtát, melyben a pörgetés hatására egy LED lámpa gyullad fel, tilos.

2017. június 23. 09:36
Zsidó.com
Zsidó.com

„Ha a zsidók ellen uszított fiatalokat nem is, a kortárs rabbikat azonban igencsak foglalkoztatja a spinner. Mi történik akkor például, ha szombaton szeretne valaki egy ilyet pörgetni, vagy imádkozás közben szeretné forgatni?

A Sulchán Áruch (Orách Chájim 96) című törvénykönyv leszögezi, hogy az ember imádkozás közben nem tarthat semmit a kezében, mert ha az véletlenül leesik, az ember inkább arra figyel, és nem tud kellő odafigyeléssel imádkozni miatta. Kivétel ez alól minden olyan dolog, melyre szükség van az imádkozáshoz: imakönyv, vagy szukotkor az ünnepi csokor, a luláv. Jicchák Silberstein rabbi, aki korunk egyik jelentős vallási vezetője, a következő példával támasztotta alá azt a véleményét, mely szerint a spinner – hiába segíti sokak szerint a koncentrálást és az elmélyülést – nem való egy imádkozó kezébe: mivel senki nem lenne olyan szemtelen, hogy az Egyesült Államok elnökével szemközt állván egy spinnerrel játszik, egészen biztosan tilos ezt tennünk, ha a Királyok Királya előtt állunk.

További kérdés, hogy mi a helyzet a szombattal. Az elmúlt időszakban meglehetősen sokan fordultak az izraeli központú, a modern élet újabb és újabb vívmányait a háláchá szolgálatába állító Comet Intézethez azzal a kérdéssel, hogy vajon szombaton használható-e a háromlevelű műanyag játék. Az intézet rabbijai komolyan vették a fiatal érdeklődők kérdését: miután szétszereltek néhány ilyen eszközt, megállapították, hogy míg a legegyszerűbb típust szabad használni szombaton, addig azt a fajtát, melyben a pörgetés hatására egy LED lámpa gyullad fel, tilos. Az intézet rabbijai ugyanakkor azt is tanácsolták a gyerekeknek, hogy spinnerjeiket ne vigyék el a zsinagógába szombatonként, és semmiképpen ne játsszanak velük se imádkozás, se tóraolvasás közben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2017. június 23. 22:27
Szabad-e blankolt farkat verni szombaton? Szabad, de csak akkor, ha a fitymacsattogás zaja alatta marad annak a küszöbnek, ami egy szendergő legyet felreppent.
korty
2017. június 23. 14:58
a 19. században nem véletlenül akart a zsidók többsége asszimilálódni. aztán jött a marxista és nem marxista emberkisérletekben gazdag 20. század, s ma már büszkén szegregálódnak. de valószínű, hogy ez sem fog örökké tartani. ami értelmetlen, az értelmetlen.
grimpic
2017. június 23. 13:07
Én már olyan felvilágosult vagyok, hogy múlt szombat óta tudom, mi az a spinner. És valóban égető problémának tartom, hogy lehet-e tekergetni az izét sabbatkor. Valszeg ezen múlik az üdvözülés, már ha van olyan a zsidóknál.
48saxon
2017. június 23. 12:18
A LED-es spinner szombati tilalma valószínűleg nagyjából erre vezethető vissza: "A zsidó vallás egyik alapvető előírása a szombat megtartása. Ilyenkor nem lehet tüzet gyújtani, munkát végezni. A világítás felkapcsolása, a fűtés beindítása is ennek számít. A zsinagóga "gondnoka" ennek okáért nem lehet zsidó vallású ember, egyébként ő az, aki a frigyszekrény függönyét is mozgatja, jelet ad az orgonistának, illetve minden elektromos berendezést kezel. Az orgonán sem játszhat szombaton zsidó, mert az is árammal működik. Sőt, zenélni sem lehet szombaton – különösképpen a zsinagógában nem." (dohány utcai zsinagóga leírása a wikipédián) Erre az a halachikusan is elfogadott megoldás született, hogy a kórus és az orgona fizikailag el van választva a templom szakrálisan használt részétől, így vallásilag a zeneszó és a kórus hangja "kintről" jön be a templomba. Amúgy meg: "Két talmudista azon vitatkozik, szabad-e a Talmud tanulmányozása közben dohányozni. Mivel sehogy sem tudnak megegyezni, elmennek, hogy megkérdezzék a bölcs rabbit: - Rabbi, szabad-e a Talmud olvasása közben dohányozni? - Nem, azt nem szabad... - És dohányzás közben szabad-e a Talmudot tanulmányozni? - Hát persze! A Talmudot mindig szabad tanulmányozni..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik