Szenvedélyes igazságbeszédek

2017. június 23. 21:26

G. Fodor és Megadja mondatai a Fidesz-kormány ugyan nem kizárólagos, de igenis meghatározó fontosságú konzervatív-liberális, atlantista, EU-párti gyökereit tépik ki.

2017. június 23. 21:26
Ungár Péter
Ungár Péter
Magyar Nemzet

„Amikor G. Fodor Gábor politikai terméknek nevezte a polgári Magyarország eszményképét, a miniszterelnök a következő nagy beszédében válaszképpen rengetegszer elismételte a »polgári Magyarország« szókapcsolatot. A minap a szintén 888-as Megadja Gábor mondta a következőket a Heti Válasznak: »A polgári Magyarország 2002 óta nem más, mint vágyvezérelt gondolkodás, tovaszállt idea. Ez a fájó igazság.«

Ez a folytatása G. Fodor Gábor furcsa, de szenvedélyes igazságbeszédének. Kétségtelen ugyanis, hogy a polgári Magyarország eszményképét a Fidesz valóban elhagyta, de a párt politikusai ezt tagadják, hiszen azzal a Fidesz jelenlegi kormányzásának eredetmítoszát kezdenék ki. Csakhogy ennek az eredetmítosznak már semmi köze a kormányzás jelenbeli céljaihoz és eszközeihez. Teljesen érthető, hogy a polgári Magyarországtól való határozott, sőt egyre gyorsabb ütemű távolodás bosszantja a Fidesz jó néhány hívét, akiket – ha még hangot mernek adni elégedetlenségüknek – lassan már saját pártjuk is nyíltan árulónak tekint. A fideszes pártmédia által kigúnyolt és kiközösített kritikusok azonban – sok nem fideszessel együtt – pontosan látják, hogy 2010 és 2017 között jóval nagyobb a távolság, mint 2002 és 2010 között. A Fidesz nagyrészt azért szerezhetett kétharmadot 2010-ben, mert azt tudta mondani, hogy az »elmúlt nyolc év« politikájával szemben a polgári kormány jó kormány volt, amihez érdemes visszatérni, amivel érdemes folytatni. Az eredettel szembeni politika miatt a folytatás lehetőségét tagadta meg a Fidesz. G. Fodor és Megadja mondatai a Fidesz-kormány ugyan nem kizárólagos, de igenis meghatározó fontosságú konzervatív-liberális, atlantista, EU-párti gyökereit tépik ki. Az, hogy nem hallunk semmilyen megbotránkozást Megadja kijelentései miatt a mai jobboldali értelmiség részéről, egyvalamit jelent: ők is elfogadták a nyilvánvaló tényt, hogy a mai Fidesz nem csupán az 1990-es Fidesszel nem hasonlítható össze, de már a 2009-essel sem.

A polgári Magyarország gondolatával és a polgári kormány teljesítményével szemben számos megalapozott kritikát lehet és kell is megfogalmazni. Főleg ökopolitikai nézőpontból. Az első Orbán-kormány gazdaságpolitikája kimondottan neoliberális volt, társadalompolitikája kizárólagosan a középosztályt vette figyelembe, tekintet nélkül a konzervatívok által is hangoztatott egyensúlyra, és a természetvédelem területén valóban nem tett semmit. Ennek ellenére alig van valaki, aki a mai helyzetet látva ne sírná vissza Martonyi János Külügyminisztériumát, Mádl Ferenc államfői gyakorlatát, a Járai Zsigmond által vezetett jegybankot. A polgári Magyarország felszámolása és a polgári Magyarország gondolatának elsorvasztása az eredetmítosz mellett megőrzendő és egyúttal (meg)vitatható gondolatokat és megőrzésre érdemes gyakorlatokat is eltüntetett.

Teljesen hamis az a fideszes körökből hallható válasz – pontosabban önigazolás –, hogy az értékek helyét szükségképpen fel kell váltania az érdekek követésének. Nem azért, mintha a politikának ne lehetne vagy kellene az értékek mellett az érdekekből is kiindulnia. Hogyne kellene! A mindenkori magyar kormánynak az lenne az elsődleges feladata, hogy Magyarország nemzeti érdekeit szolgálja. A probléma a különbséggel van; aközött, amit a Fidesz érdekeknek tart, és ami ma valóban Magyarország nemzeti érdeke. A Fidesz az utóbbi nevében, a közérdekre hivatkozva magánérdekeket szolgál ki, ezt mindenki tudja ebben az országban. Még a polgári Magyarországgal szakító fideszesek is. De pontosan az ilyen torzulásoktól védené Magyarországot, ha a kormányközeli szellemi munkások nem minősítenének minden ideát utópiának. Ahogyan G. Fodor Gábor után Megadja Gábor is teszi.

A probléma pont azzal van, hogy a Fidesz minden értéket megvalósíthatatlan-elérhetetlen utópiának minősít, mert ezzel igazolja saját maga előtt, hogy miért nincs szüksége mércékre. Ezzel kibújnak a felelősség és a számonkérés alól, ami világos jele az önhittségnek és az elbizakodottságnak. A változóban lévő fideszesek jól tudják, milyen veszélyes és káros ez. Ők maguk is rengeteget beszéltek ilyenekről. Csak akkor még Gyurcsány Ferenc testesítette meg mindezt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. június 24. 13:18
Több jelző nincs kisköcsög???
Korn
2017. június 24. 13:16
Tolják a milliárdos csemetét. Ungár Macron Péter...
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2017. június 24. 11:53
1. megadja és gfg mondatait összemosni hülyeség. 2. 2010-ben a fidesz őszöd és a 2006-os rendőrattak következtében nyert kétharmadot, éppenpont nem a 1998-2002 közötti időszak folytatásának ígéretével. 3. jól is tették, hogy leszálltak a döglött lóról, mert 2002-ben éppen az derült ki, hogy mo-on a polgári konzervatív politika nem piacképes. tetszik, nem tetszik, »A polgári Magyarország 2002 óta nem más, mint vágyvezérelt gondolkodás, tovaszállt idea. Ez a fájó igazság.« 4. lehet persze eltartott kisujjal kanalazni a levest, de aki ma magyarországon nem méri fel, hogy ez bizony kádár országa, az nem nyer választást. 5. ma európa első számú problémája a migránsválság. az eu-i technokrata elit ezt nem tartja válságnak, ezért aki annak tartja, az szükségszerűen a nacionalizmus felé fordul. és támogatja orbánt, akkor is, ha egyébként ezernyi fenntartása van a kormánypolitikával. 6. ha a szerző kicsit is jártas a történelemben, tudja, hogy bizánc állva maradt a barbár beözönlés ellenére, mert nem engedte be őket a határain, róma viszont - az eu-hoz hasonlatos politikája következtében - elbukott. tehát nem példa nélkül való, hogy kelet a fejlettebb. nem kérdés, hogy az 5. és 13. század között ez így volt.
catalina9
2017. június 24. 10:52
no még egy ájtatos kútmérgező!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik