A Bacchanália jelentőségéről, avagy: Pride Kolozsváron

2017. június 23. 12:00

Mifelénk persze még mindig attól félnek, hogy egy ilyen esemény megdönti a világegyensúlyt és kárhozatra ítéli társadalmunk menetét.

2017. június 23. 12:00
T. Szabó Csaba
Szabadság

„A Pride felvonulások története is hasonló a kortárs globalizált társadalom történetében. Míg az 1969 után sorra rendezett Pride-oknak még valóban az volt a céljuk, hogy a melegeket emberszámba vegyék az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már Nyugaton ezek a több ezer, többségében heteroszexuális párokat és családokat vonzó városi fesztiválok csak a mulatságról, jó zenéről, táncról és vigalomról szólnak – nyári farsang, nyári tánc a térben, örömünnepe annak, hogy a világ nem fekete-fehér, hanem sokszínű.

Mifelénk persze még mindig attól félnek, hogy egy ilyen esemény megdönti a világegyensúlyt és kárhozatra ítéli társadalmunk menetét. Miközben a történelem és az emberi lét maga másról sem szól, mint a változásról: ez a darwinista elem olyannyira erős az emberi életben, hogy pontosan emiatt igyekszünk stabil elemekkel (család, vallás, intézmények, társadalom) körülvenni magunkat. Ez így jól is van. Csakhogy ezek a stabil elemek ideológiákból, gondolatokból, efemér jelenségekből épülnek föl és eleve nem az örökkévalóságra lettek kitalálva.  Az emberi létezésnek ezeket a struktúráit, vázait, ha úgy tetszik csiszolni kell, alakítani, módosítani az adott kor igényei és a társadalom mozgása szerint. Márpedig a kolozsvári társadalom egy jelentős része teljesen normálisnak és elfogadhatónak tartja azt, hogy ne rekesszünk ki állampolgárokat, ne tartsunk másodrangú emberi lényeknek olyanokat, akik csak apró részletekben térnek el a többségtől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2017. július 03. 20:03
Nem látom hogy a mandiner erről is beszámolt volna több cikkében is: http://www.3szek.ro/load/cikk/103744/ezer_szekely_leany_napja Ezer székely leány Napja 2017 - Összefoglaló https://www.youtube.com/watch?v=mLIRTZnQ-1g Nekik ez nem annyira fontos, gondolom.
sozlib_abschaum
2017. június 23. 20:14
Lehet ezt csűrni csavarni de a tény az, hogy a köcsögök kihalnak.
BőröndÖdön
2017. június 23. 16:16
A civilizáció nehezen tör be Kelet-Európába...
dávid
2017. június 23. 15:38
Próbálom megérteni h mi a változó a családban mint alappillérben, amikor évtizezredek óta változatlan. De aztán rájöttem h a cikk írója bölcsész és a mondatokat nem a logika hanem a paneles retorika alapján építi, úgyhogy hagytam a francba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik