Erős és büszke? Tavaly a szlovák bérek előzték meg, msot a román életszívonal fogta be a magyart...

2017. június 23. 09:52

Nem azért szégyen, hogy Románia befog és Szlovákia leköröz, mert nem vagyunk erős és büszke ország a mindennapokban, hanem azért, mert egy tisztességesen melózó ember nem tud elmenni nyáron a gyerekeivel nyaralni, ha ki akarja fizetni a beiskolázást. Ez pedig nem erős és büszke országok védjegye, hanem a legszerencsétlenebbeké.

2017. június 23. 09:52
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Miközben több ezer plakát hirdeti országszerte, hogy Magyarország erős és büszke európai ország, az Eurostat friss jelentése másról árulkodik. Míg 1996-ban az egy főre jutó GDP tekintetében még a harmadikok, 2010-ben pedig negyedikek voltunk, most csupán nyolcadikok, az egyéni fogyasztást vizsgálva pedig a ‘96-os harmadik, a 2010-es ötödik hely után most holtversenyben a románokkal a 8. helyen állunk a keleti régió 11 tagországa közül. Csak a horvátok és a bolgárok vannak mögöttünk.

2016-ban a társadalom erre figyelő részét az sokkolhatta, hogy a szlovák nettó átlagbér megelőzte a magyart. Ez a helyzet ma már odáig fajult, hogy Győrből nem csupán Ausztriába, hanem Pozsonyba is átjárnak melózni a szakképzett munkások, mert 20-40 ezer forintnak megfelelő euróval is többet vihet haza egy ott dolgozó magyar, mint itthon. Ennek oka nem csupán a kormánynak a béreket a versenyképesség miatt mesterségesen alacsonyan tartó politikája, hanem  a szlováknál nagyobb adók mértéke, amelyek a munkát terhelik. Ha lenne kormányzati szándék, ezen lehetne változtatni. (...)

Nem azért szégyen, hogy Románia befog és Szlovákia leköröz, mert nem vagyunk erős és büszke ország a mindennapokban, hanem azért, mert egy tisztességesen melózó ember nem tud elmenni nyáron a gyerekeivel nyaralni, ha ki akarja fizetni a beiskolázást. Ez pedig nem erős és büszke országok védjegye, hanem a legszerencsétlenebbeké. Ne kelljen addig várni, ameddig a rangsorban Bulgária is elhagy minket, és utolsók leszünk a régióban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
malakka
2017. június 24. 10:53
Nem kéne ennyire végletes leegyszerűsítésekben gondolkodni, médiageci! A tisztességesen melózó ember kategóriája több részre osztható. Vannak a tanulatlan, élhetetlen prolik, akik mindig mindent másoktól várnak, minden bajuknak, nyűgjüknek más az oka. Ezek azért nem jutnak soha semmire, mert Orbán lop. Hol fejük alól a párnát, hol alóluk a sámlit. Ha Orbán nem lopna, rögtön lenne nekik habzsidőzsi, tenni sem kellene érte semmi pluszt. Semmilyen teljesítményt nem képesek tisztelni, hiszen önmaguk korlátai mögül nem képesek kitekinteni, ott pedig lófaszt látnak, nem teljesítményt. Az ilyen típusú emberek mára többségében a Jobbik szimpatizánsainak táborát gyarapítják, legfőbb jellemzőjük, hogy némi szociális demagógiával bármikor faszra húzhatók (lásd bérunió), és akár a legkisebb, megalapozatlan vádaskodással fel lehet korbácsolni az őket éltető gyűlöletet bárki ellen, aki jobb vagy eredményesebb náluk, bármiben, illetve sikeresen el ehet velük hitetni,hogy pont annyit érnek, mint mások, pusztán azért, mert vannak. Ők azok, akik egy üres szobában látva két embert, az egyiknek van 100 forintja, a másiknak semmi, meggyőződéssel hiszik, hogy az előbbinek azért van, mert ellopta az utóbbitól, legalább a felét, de inkább az egészet. Vannak aztán azok, akik tanultak, képezték magukat vannak elképzeléseik és terveik a jövőjükkel kapcsolatban, és tesznek is érte. Beosztással élnek ha kell, nem feltétlenül az az életcéljuk, hogy olyan anyagi körülmények között éljenek, mint a felső 5 %. Érdekes módon nekik többnyire futja nyaralásra. Avagy tán a belföldi nyaralások folyamatosan emelkedő számát kend szerint csak a felső 5% produkálja, vagy csak a tolvajfideszesek?
PiriReis
2017. június 23. 17:15
A 2008-as Válság csak nekem ütött be? Oszt' vajon (sosem tudjuk meg) a Fidesz mit csinált volna? Azt amit most? 2008-ban kerestem annyit, mint most. Talán túlfizettek. De ennyire?
BőröndÖdön
2017. június 23. 16:11
A csuti paraszt birodalma ennyit tud.
ThunderDan
2017. június 23. 15:33
Jaj már, megint ez az ultrademagóg pozsonyozás. Persze, hogy sokan oda mennek dolgozni - még sokkal többen meg Budapestre mennek dolgozni. Igen, külföldiek is. Ilyen a világ, a fővárosokban van a munka és a magas fizetés. Hogy Pozsony a szlovák-magyar határon van konkrétan, gondolom arra sem most kellene Jámbornak ráébrednie. Végül pedig nagyon-nagyon kiváncsian várnék egy Jámbor-cikket mondjuk 2006-ból, 2008-ből vagy 2010-ből. Amikor TÉNYLEG szó szerint lekörözött minket Szlovákia...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik