Mag vagy héj?

2017. június 21. 08:30

A többsebességes Európa formálódása ma már sokkal inkább kész tényként kezelhető, mint fenyegető veszélyként.

2017. június 21. 08:30
Jávor Benedek
Jávor Benedek
HVG

„Az Európai Unió jövőjéről szóló viták Emmanuel Macron francia elnök megválasztásával és földcsuszamlásszerű győzelmével a nemzetgyűlési választások első fordulójában a korábbinál is intenzívebbé váltak. A Macron–Merkel-páros az elmúlt hónapok eredményei alapján politikai felhatalmazással, és nyilatkozataik alapján eltökéltséggel és tervekkel is rendelkeznek az EU megújítására. Ennek az iránya sem nagyon kétséges a továbbiakban. Macron már korábban, francia gazdasági miniszterként világossá tette elképzeléseit a Guardianben 2015 őszén megjelent, akkori német kollégájával, Sigmar Gabriellel közösen írt cikkében. A többsebességes Európa formálódása ma már sokkal inkább kész tényként kezelhető, mint fenyegető veszélyként. Az Európai Bizottság Fehér könyve, amelyet Jean-Claude Juncker februárban mutatott be az Európai Parlamentben, hiába tartalmazott öt lehetséges opciót, mindenki tudta, hogy a négy kivitelezhetetlen forgatókönyv csak arra kellett, hogy alátámassza az ötödiket, a többsebességes Európát. Akik szorosabbra akarják fűzni az integrációt, azok közösen haladnak előre, akik ki akarnak maradni az uniós együttműködés erősítéséből, azokkal pedig nem erőlködnek tovább.

Magyarország számára a többsebességes Európa ugyanakkor súlyos kockázatokat hordoz. Nem pusztán azért, mert a mag-Európából kimaradó országok elesnek majd az unió által nyújtott számos előnytől. Ezek listáját is sokáig lehet sorolni persze. A perifériaországok aligha számíthatnak majd a kohéziós politika bőkezű forrásaira. A közös európai energiapolitika védelmének hiányában sokkal kitettebbé válunk a külső energiapiaci hullámzásoknak, illetve súlyosan egyenlőtlen viszonyban leszünk legnagyobb energetikai beszállítónkkal, Oroszországgal – annak minden kockázatával. A közös piacban való várható bennmaradásunk fenntartja a versenyképesebb nyugati nagyvállalatok piaci nyomását, anélkül, hogy az ezt – jól-rosszul – kompenzáló mechanizmusok áldásait élveznénk. Az eurózóna árnyékában a kis magyar pénzügyi piac is sokkal sérülékenyebb lesz, az ország finanszírozását a legkisebb krízis esetén is csak egyre növekvő pénzpiaci felárak mellett lehet majd biztosítani. A sor hosszan folytatható, Magyarország minden szempontból, gazdaságilag, pénzügyileg, energetikailag, biztonságpolitikailag sokkal kockázatosabb hely lesz az unió perifériáján, mint ha az alakuló európai maghoz csatlakozna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cséfy
2017. június 24. 14:10
--
Peter8811
2017. június 23. 21:28
Tökmag és fennhéj
briganti
2017. június 23. 16:49
.....pfuj de egy aljadék egy féreg ez.....
Jason Bourne
2017. június 23. 07:22
"A többsebességes Európa formálódása ma már sokkal inkább kész tényként kezelhető, mint fenyegető veszélyként. " Most aztán feltaláltad a melegvizet, Jávor. Mikor is nem volt "többsebességes"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik