Visegrádi példa

Szydlo: Az EU-nak úgy kéne fejlődnie, mint a V4-eknek

2017. június 19. 19:29

Az elmúlt évben a visegrádi országok hangja „erős és hallható volt” – értékelte Beata Szydlo lengyel kormányfő a V4-ek együttműködését, mielőtt átadta Magyarországnak a csoport elnöki tisztségét.

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő hétfőn a varsói Király Várban, ahol ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét.

A V4 (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) olyan országcsoport, mely "mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik" – mondta beszédében Szydlo. Hangsúlyozta: a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, „ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk”. A V4-eket „az állampolgáraik biztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze” – mondta a lengyel kormányfő. Úgy vélte, közös az is, hogy „emlékezünk arról, honnan jöttünk, és ezt a kategóriát alkalmazzuk, amikor Európa fejlődéséről gondolkodunk”.

„Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – húzta alá a lengyel kormányfő. A politikus úgy vélekedett, a V4 az elmúlt évben „látható és befolyásos résztvevője volt az EU jövőjéről folytatott vitának”, hangja „erős és hallható volt”, „sok európai számára viszonyítási ponttá lett, melyre a kontinesünket összekötő értékekhez való ragaszkodás a jellemző”.

Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta Orbán Viktornak. Elmondta: az érem mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált. „Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövőjét, ezzel az ajéndékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak” – mondta.

Lengyelország június végéig lesz a V4 soros elnöke, ezt követően 2018 június végéig Magyarország tölti be a soros elnöki tisztséget.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113287