„Bonyolítaná a kapcsolatokat”

Putyin és a Fehér Ház is felszólalt az orosz szankciók ellen

2017. június 19. 09:19

A Fehér Ház és Vlagyimir Putyin is kritizálja a múlt héten a Szenátus által elfogadott, újabb oroszellenes szankciócsomagot. A Fehér Ház enyhíteni akarja a törvénytervezetet, az orosz elnök pedig úgy véli: az újabb szankciók megbonyolítják az orosz-amerikai kapcsolatokat.

Újabb oroszellenes szankciócsomagot fogadott el az amerikai Szenátus a múlt héten. A szinte ellenszavazat nélkül, 98-2 arányban elfogadott intézkedésnek még a Képviselőházon is keresztül kell jutnia, mielőtt hatályba léphetne – írja a Newsweek. Ez alapján az orosz vállalkozások és magánszemélyek ellen újabb korlátozások lépnek majd érvénybe, válaszul a múlt novemberi választásba való esetleges orosz beavatkozásra és a Krím annexálására. 

A Szenátusban való nagy támogatottsága ellenére az újabb oroszellenes intézkedést a Fehér Ház és Donald Trump sem támogatja, hiszen az csak újabb jögköröket venne el az elnöktől: ha a szankciócsomag átjut a Képviselőházon is, a jövőben Donald Trumpnak kongresszusi engedélyre lesz szüksége az Oroszországgal szembeni szankciók bármely részének visszavonásához. Éppen ezért a Fehér Ház a Képviselőház republikánus képviselőivel azon fog dolgozni, hogy a törvénytervezetet enyhítsék – nyilatkozta egy magas rangú tisztviselő.

Természetesen a híreket Vlagyimir Putyin sem hagyta szó nélkül: ő egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az újabb amerikai intézkedés „természetesen bonyolítaná az orosz-amerikai kapcsolatokat”, bár az orosz elnök hozzátette, országa egyelőre nem tudna azonnali választ adni az esetleges törvényre. A jelenlegi szankciók egyébként súlyos csapást mértek az orosz gazdaságra – megállították annak növekedését és a rubel leértékelődéséhez vezettek.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113248