Szélsőséges iszlamistát lepleztek le Németországban

2017. június 16. 10:22

Labdarúgó edzőként fiatal menekültek közé férkőző szélsőséges iszlamistát lepleztek le a Hamburgban – közölte csütörtökön a német város alkotmányvédelmi hivatala (LfV).

A közlemény szerint a leleplezett férfi menekültszállásokon szerveződött labdarúgó csapatok és egy hamburgi sportegyesület menekültekből álló labdarúgó csapatának edzőjeként, és esetenként tolmácsként tevékenykedett.

Az LfV megállapította, hogy a Mustafa H. néven azonosított férfi a Hizb ut-Tahrir (HuT) nevű, Németországban 2003 óta betiltott szélsőséges iszlamista szervezet magas rangú vezetői közé tartozik. Edzőként és tolmácsként igyekezett felkelteni a többnyire afgán származású fiatal menekültek érdeklődését a HuT ideológiája iránt – áll a közleményben.

Az alkotmányvédelmi hivatal értesítette a feltárt adatokról az érintett intézményeket, amelyek megszakítják az együttműködést a férfival. Az LfV szóvivője a Die Welt című lapnak elmondtam, hogy Mustafa H. tevékenysége "pontosan illeszkedik a mozgalom stratégiájához", amely szerint a sporton keresztül kell új tagokat toborozni.

A HuT célja a világ valamennyi országának átszervezése egyetlen kalifátussá, amely az iszlám jogrend, a saría alapján működik. A cél eléréséhez elfogadható eszköznek tartja az erőszakot, antiszemita propagandát terjeszt, Izrael megsemmisítésére és zsidók legyilkolására buzdít.

Az LfV szerint a mozgalomnak Hamburgban nagyjából 140, többnyire afgán vagy török származású követője van. Különösen a menekültek körében igyekeznek újabb tagokat toborozni, többek között kerti grillezés és labdarúgó mérkőzés szervezésével próbálnak a bizalmukba férkőzni.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113174