Kontrát Károly

Határkerítés: baloldali offenzíváról beszél az államtitkár

2017. június 16. 13:10

Kontrát Károly államtitkár szerint a kormány jó és felelős döntést hozott a kerítés megépítésével. Ezzel szemben „baloldali offenzíva indult a kerítés lebontásáért, a bevándorlók behozataláért”. Állítása szerint ez veszélyes és elfogadhatatlan. A kormány ezért nem kíván változtatni bevándorláspolitikáján.

Az elmúlt két évet és az Európát sújtó terrorfenyegetettséget látva biztos, hogy a magyar kormány jó és felelős döntést hozott, amikor a kerítés megépítéséről döntött – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek pénteken. 

 Az államtitkár annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormány két éve döntött arról, hogy a tömeges illegális bevándorlás és Magyarország schengeni  kötelezettségei miatt kerítést épít a déli határra. A kerítés 2015 szeptemberére készült el. „A határzár nélkül nem tudnánk hazánk és a magyar emberek biztonságát garantálni” – tette hozzá az államtitkár, aki hangsúlyozta azt is, a kerítésnek nagy a visszatartó ereje, és nemcsak az illegális bevándorlást állítja meg, hanem az azzal együtt érkező terrorizmus ellen is védi Magyarországot és Európát. 

Kontrát Károly hozzátette: ezért a kormány határozottan kiáll amellett, hogy mindaddig, amíg Európát illegális bevándorlás sújtja, a kerítésre szükség van. „Az európai határvédelemre továbbra sem számíthatunk, Brüsszel a védelem helyett még mindig a kényszerbetelepítést erőlteti” – mondta a politikus. Megjegyezte: a kormány célja, hogy megvédje a magyar embereket és Európa schengeni határát, bármekkora is a nyomás, ezért egy második kerítést is építettek, amit április 28-án adtak át. A politikus jelezte azt is, egyre nagyobb a nyomás Magyarországon, hogy bontsa le a kerítést, engedje be a migránsokat és fogadja el a betelepítési kvótát.  

Az államtitkár felidézte: az Európai Bizottság májusban a tranzitzóna, a héten pedig a kvóta miatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, a Magyarországot elítélő európai parlamenti határozatban is felszólították a kormányt, hogy változtassa meg bevándorláspolitikáját. A kerítés lebontását követelik egyrészt a brüsszeli politikusok, szervezetek és újabban a szocialisták is elismerték, ha hatalomra kerülnének, akkor lebontják a kerítést - jegyezte meg az államtitkár, kiemelve, hogy „baloldali offenzíva indult a kerítés lebontásáért, a bevándorlók behozataláért”.

„Ezt mi nagyon veszélyesnek és elfogadhatatlannak tartjuk, a kerítésre szükség van a magyar és európai emberek biztonsága és a migránsok között érkező terroristák miatt” – szögezte le, hozzátéve, hogy ezért a kormány világossá tette, semmilyen módon nem kíván változtatni bevándorláspolitkáján. Meg kívánjuk tartania kerítést, a tranzitzónát, a jogi határzárat, ebben a nemzeti konzultációban a magyar emberek elsöprő többsége is megerősített bennünket – jegyezte meg. Az államtitkár kiemelte: a kormány jó és felelős döntést hozott, amikor két éve a kerítés megépítéséről döntött, és ígéretet tett arra, hogy amíg polgári kormány van Magyarországon, a kerítés állni fog. Jelezte: a kormány áll az unós eljárások elébe.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113188