Korszakváltás, jövőlatolgatás

2017. június 16. 15:03

Czakó Gábor
Magyar Idők

Spengler majd százéves megállapítása ma is tökéletesen helytálló. Volna, ha az életpusztító „fejlődés” nem csikart volna ki magának újabbnál újabb jogokat, s nem kérdőjelezte volna meg az emberiség és az élővilág jogát a létezéshez.

„A jövő útja?

A helyzet lét- és bolygóromboló voltát sokan fölismerték. Természetesen nem az istenített és szellemtelen Marx és követői, akiknek ma, eszméik elporladása után is akadnak híveik, hanem Madách Imre méretű költők, Oswald Spenglerek, Hamvas Bélák. »A gazdaság privát hatalmai szabad utat követelnek a nagy vagyonok megszerzéséhez. Semmilyen törvényhozás nem állhat az útjukban. Ők akarnak törvényeket hozni a maguk érdekeinek megfelelően, és ehhez felhasználják a maguk teremtette eszközeiket, a demokráciát, a lefizetett pártokat.« (O. Spengler: A nyugat alkonya, II. kötet, 618. oldal)

Spengler majd százéves megállapítása ma is tökéletesen helytálló. Volna, ha az életpusztító »fejlődés« nem csikart volna ki magának újabbnál újabb jogokat, s nem kérdőjelezte volna meg az emberiség és az élővilág jogát a létezéshez.
Itt van az a pont, ahol kérdéseinket föltehetjük, föladatainkat kitűzhetjük.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113197