Jövő héten találkozik Trump és az ukrán elnök

2017. június 15. 11:14

Hivatalos látogatást tesz Washingtonban a jövő héten Petro Porosenko. Az amerikai-ukrán csúcstalálkozóra várhatóan június 19-én vagy 20-án kerülhet sor.

Petro Porosenko ukrán elnök a jövő héten hivatalos látogatást tesz Washingtonban, ahol először folytathat személyes tárgyalásokat Donald Trump amerikai elnökkel – szellőztette meg az ukrán sajtó. Az Interfax Ukrajina hírügynökség meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte, hogy az amerikai-ukrán csúcstalálkozóra várhatóan június 19-én vagy 20-án kerülhet sor.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szintén diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a két ország már egyeztette az ukrán államfői látogatás időpontját. A portál értesülése szerint az ukrán államfő „teljes értékű hivatalos látogatást tesz Washingtonban”, aminek keretében többek között az amerikai elnökkel is négyszemközt tárgyal.

Az amerikai elnök kinevezése óta Trump és Porosenko több ízben folytatott telefonos megbeszélést egymással – emlékeztetett az Intarfax Ukrajina.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter csütörtökön újságírói érdeklődésre közölte, hogy a két ország egyszerre fogja bejelenteni a csúcstalálkozó dátumát. Hangsúlyozta: Kijev számára fontos, hogy az amerikai elnök előbb találkozzon Porosenkóval, mint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Utóbbival a tervek szerint Trump a legfejlettebb ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat összefogó G20-csoport július 7-8-i németországi csúcsértekezletén találkozik.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113118