OECD-főtitkár: Megtanultam csodálni az EU-t

2017. június 13. 09:05

„Jó üzlet a klímába, a környezetvédelembe, a bolygóba fektetni” – nyilatkozta az OECD-főtitkár a minap az Euronewsnak. Angel Gurria amióta látja az európai országok működését, megtanulta csodálni az EU-t.

Donald Trump párizsi klímaegyezményről hozott döntése több generáción átívelő probléma – mondja Angel Gurria, az OECD főtitkára az Euronewsnak. Meggyőzőséde, hogy az USA szén-dioxid kibocsátása így is csökkenni fog, ez ugyanis inkább a kultúra kérdése, a technológiai fejlődés pedig lehetővé teszi a megújuló energiaforrások elérhetőségét. Trump döntése előtt nem sokkal adtak ki egy tanulmányt „Befektetés a klímába, befektetés a növekedésbe” címmel. Úgy gondolja: „jó üzlet a klímába, a környezetvédelembe, a bolygóba fektetni”.

Trump hamarosan több kereskedelmi szerződést is újra akar tárgyalni, kérdés azonban, hogyan hat ez az Egyesült Államok helyzetére és a globális befolyására. Gurria szerint legitim igény, ha valaki kedvezőbb kereskedelmi feltételeket akar, egy vezetőnek pedig kötelessége az országának legkedvezőbb feltételeket elérni. A termelékenység és versenyképesség erejét azonban hagyni kell szabadon megnyilatkozni. 

Gurria három ügyet tűzött ki célul magának, amikor az OECD főtitkári posztjára pályázott: az egszségügy, a migráció és a víz kérdését. Az egészségügy szerinte olyan mint a kisgömböc: gyorsan növekszik és mindent benyel. A migrácó helyett viszont ma már az integráció kérdését látja fontosabbnak. 

Európát mindig is bonyolultnak látta, annak ellenére, hogy korábban az Egyesült Királyságban is élt. Amitóa az OECD főtitkáraként látja az európai országok működését, mindegyiket a maga kihívásával és problémakörével, megtanulta csodálni az Európai Uniót.  

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/112963