Megvédeni Európát és az európaiakat

2017. június 8. 07:22

Jean-Claude Juncker
Magyar Nemzet

Túl hosszú ideig hagyatkoztunk mások katonai erejére. Most kell megragadnunk az alkalmat arra, hogy kezünkbe vegyük saját biztonságunkat.

„Az EU már rendelkezik az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik, hogy elmozduljon a jelenlegi két- és többoldalú katonai együttműködések kuszaságától a védelmi integráció hatékonyabb formái felé. Az Európai Unióról szóló szerződés megteremti az állandó, strukturált együttműködés lehetőségét valamennyi tagállam számára, amelyeknek szándékukban áll, hogy együtt haladjanak előre, és képesek is erre. Meggyőződésem szerint most jött el az idő, hogy kihasználjuk ezt a lehetőséget.

Ez a megközelítés kiegészíti a NATO-val folytatott együttműködésünket, amely továbbra is alapvető fontosságú a jövőnk szempontjából. Végtére is tagállamaink közül 22 ehhez a védelmi szövetséghez tartozik. A NATO-val folytatott együttműködésünk mindazonáltal már nem használható meggyőző alibiként az önálló európai erőfeszítésekkel szembeni érvelés során.

Túl hosszú ideig hagyatkoztunk mások katonai erejére. Most kell megragadnunk az alkalmat arra, hogy kezünkbe vegyük saját biztonságunkat. Tartozunk ezzel az európai polgároknak. A szorosabb védelmi együttműködés mögötti akarat elsősorban és főleg az európai emberektől ered. Szinte valamennyi uniós országban a három legfontosabb prioritás egyike a biztonság. Az európaiak háromnegyede támogatja a közös biztonság- és védelempolitikát.

A legalapvetőbb univerzális jogok egyike, hogy biztonságban érezzük magunkat otthonunkban.

Az Európai Unió feladata, hogy biztosítsa az európaiaknak ezt a biztonságot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/112725