Duda: Lengyelországba nem fognak kényszerrel embereket betelepíteni

2017. május 24. 11:36

Lengyelország kizártnak tartja, hogy területére kényszerrel telepítsenek olyan embereket, akik nem szándékoznak odamenni – jelentette ki Andrzej Duda szerdai interjújában. „Ki kényszeríti őket arra, hogy a vonatra felszálljanak?” – tette fel a kérdést a lengyel államfő.

2017. május 24. 11:36

Lengyelország nem egyezik bele és kizártnak tartja, hogy területére kényszerrel telepítsenek olyan embereket, akik nem szándékoznak odamenni – jelentette ki az uniós menekültelosztási kvótáról szólva Andrzej Duda lengyel államfő a PAP hírügynökségnek adott, szerdán közzétett interjúban. A beszélgetés során a lengyel elnököt az Európai Bizottság (EB) múlt heti bejelentéséről is megkérdezték, miszerint kötelezettségszegési eljárást indítanának  Ausztria, Magyarország és Lengyelország ellen, amennyiben júniusig nem kezdik el a menekültek befogadását a 2015 őszén előirányzott kvóta keretében.

„Egyáltalán nem vagyunk bezárkózó állam, nyitott állam vagyunk, tagjai vagyunk a schengeni övezetnek, védjük az Európai Uniónak a Kalinyingrádi területtel, Fehéroroszországgal és Ukrajnával közös határait” – mondta Duda, hozzáfűzve: Lengyelország nem reteszeli be határát azok elől, akik legális módon akarnak belépni. Rámutatott: Varsó évente több mint 1,3 millió vízumot ad ki Fehéroroszország és Ukrajna állampolgárainak, akik „integrálódnak a társadalomba, dolgoznak itt”.

Duda nem tért ki az idegenrendészeti statisztikákra, melyek szerint Lengyelországban 2016-ban összesen 12,3 ezren folyamodtak menedékjogért, s a kérelmezők nagyrészt orosz állampolgárságú csecsenek voltak. A menedékjogot végül 390 személynek ítélték meg. A benyújtott kérelmek több mint 80 százalékát érvényteleníteni kellett a menedékért folyamodók „eltűnése” miatt, a migránsok többsége ugyanis nem várta ki a hatósági döntést, hanem továbbindult Nyugat-Európába.

„Befogadjuk az érkezőket, aki segítségre, menedékre szorul, megkapja” – jelentette ki. „Abba viszont nem egyezünk bele, hogy erővel hozzanak ide embereket, akik nem akarnak Lengyelországba jönni” – hangsúlyozta. „Ki ülteti be őket az autókba vagy kényszeríti őket arra, hogy a vonatokra felszálljanak?” – tette fel a kérdést. Emlékeztetett arra is, hogy szabadon átjárható többek között a lengyel-német, illetve a lengyel-cseh határ. „Netán elkülönítve, zárva tartjuk őket, hogy ne menjenek el Nyugat-Európába?” – kérdezte.

Az esetleg a kvótaügyben rendezendő népszavazásról – amelyet a múlt héten lehetőségként Konrad Szymanski, EU-ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes vetett fel – Duda elmondta: szerinte a lengyel társadalomnak ugyanaz a véleménye, mint neki. A kényszerű áttelepítéssel járó kvóta sérti az emberi jogokat – szögezte le. „Az EU egyfelől a demokráciáról és az emberi jogokról beszél, másfelől az embereket bizonyos magatartásra akarják rákényszeríteni, megsértve jogaikat” – értékelte. A lengyel politikai vezetők az utóbbi napokban kilátásba helyezték: Varsó kész peres úton rendezni az EB-vel a kvótaügyet.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2017. május 25. 03:43
Ha földrészünk nemzeteit nem sikerül fölébresztenünk, ha tovább tűrjük a fejünk felett uralkodó beteg "liberálisokat", Európának, az európai keresztény kultúrának VÉGE!..... Európát kegyetlen polgárháborúk pusztítják majd, több mint 150 millió afrikai és ázsiai bevándorló határozza meg majd földrészünk sorsát..... Az Iszlám Európával összeférhetetlen!!! Egyetlen migráns sem telepedhet le földrészünkön!!! https://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn
áfonya
2017. május 25. 03:33
Európa leggonoszabb alakja merkel ,eus országokat terrorizálja ,piacokról eus országokat kiszorít ,Európára kötelezi a terroristák elosztását befogadását ,eut kinyirja. “Vádolom az EU vezetőit Európa előre megfontolt szándékkal történő megsemmisítésével!” VÁDOLOM AZ EU a migránsválságot előidéző érintett VEZETŐIT és az ő támogatóikat! • emberiség ellen elkövetett bűntettel • az európai lakosság kiirtásával – népirtással • béke elleni bűncselekménnyel • a terrorizmus támogatásával, mert ellenőrizetlen migránsokat hívnak/hurcolnak/engednek be • többrendbeli gyilkossággal • a kereszténység elleni bűntettel • a nemzetállamok belügyeibe történő diktatórikus, fenyegető beavatkozás kísérletével Követelem felelősségre vonásukat nemzetközi bíróságon és elítélésüket! Terrortámadások, egyes helyszíneken többször is: München, Párizs, Köln, Rouen, Isztambul, Brüsszel, Nizza, Berlin, Ansbach, Würzburg, London, Stockholm, Szentpétervár, Callais, Manchester” forrás: pestisracok.hu / V.S.
illesl
2017. május 24. 23:23
Végre egy értelmes, normális hang! Lassan ideje lenne bekeményíteni, mert huncut a német és még a gallérunk alá pökik. Közelezettségszegési eljárást kell kezdeményezni valamennyi uniós állam ellen (Görögország, Olaszország9, mely nem védi a határokat Azonnal ki kell toloncolni a nem menekülteket, magyar mintára az unió határain tranzit zónákat kell kiépíteni. A Magyar Rendőrség határozottabban lépjen fel a rendbontók, a tüntizők, a Lenin-fiúk ellen.
brekker
2017. május 24. 20:50
Ez a Duda elég tájékozatlan. Megírták a magyar újságok, hogy ilyen nincs, Orbán is csak azért kelti az idfegengyűlöletet, hogy megnyerje magának a rasszista magyar választókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik