A sajtó a szabadság ellen

2017. május 24. 22:32

Kikerült az olyan újságírók masszája, akiket egyszerűen nem érdekel a szerepük, és akiknek semmit sem jelentenek az olyan kifejezések, mint a „felelősség”. Talán csak olyan mértékben, ha a tulajdonossal, a pártfőnökkel vagy ez utóbbi számlái iránti felelősségről van szó.

2017. május 24. 22:32
Cristian Câmpeanu
Revista 22

„Először is, a médiatulajdonosok közvetlenül érdekeltek a korrupcióellenes harc felszámolásában. Ahogy arra Dan Tăpălagă a múlt héten rámutatott, Voiculescutól és Ghiţătól Andronicig és az Adamescu-családig, meg Burci-ig és – újabban – a Digi 24 vezetőségéig nincs egyetlen médiatulajdonos sem, akinek ne legyen valamilyen gondja az igazságszolgáltatással, pontosabban mondva a DNA-val.

E tekintetben egybeesnek a román államot most vezető politikusok és a médiatulajdonosok érdekei és ezért jött létre ez az állam és média közötti egészségtelen igazságszolgáltatás-ellenes összefogás. Másodsorban egy olyan újságírókból álló csoporttal van dolgunk, akiknek nagy lenyomatuk van a médiában, és akiknek tevékenységét bárminek lehet nevezni, csak újságírásnak nem. Egyszerűbben mondva, mindaz, amit a közéletben közzétesznek vagy sugároznak, a saját üzleti és/vagy hatalmi érdekeiknek, valamint az ezen a területen meglévő kapcsolataiknak van alárendelve.

(...)

Ennek a groteszk tablónak a harmadik tengelyét az képviseli, ami ezekből az „újságíróiskolákból”, a „Cristoiu-iskolából”, a „Roşca Stănescu-iskolából” és más hasonlókból kikerült: olyan újságírók masszája, akiket egyszerűen nem érdekel a szerepük, és akiknek semmit sem jelentenek az olyan kifejezések, mint a „felelősség”. Talán csak olyan mértékben, ha a tulajdonossal, a pártfőnökkel vagy ez utóbbi számlái iránti felelősségről van szó. A romániai sajtó azzal, hogy a korrupcióellenesség és az igazságszolgáltatás ellen összefogott az állammal, olyan harci géppé vált, mely az alapvető szabadságok ellen harcol, vagyis pontosan azok ellen, amiket védenie kellene.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2017. május 25. 08:55
A rendszerváltó politikusok alacsony erkőlcsi szintje közismert. Kiszolgálóik, az újságírók erkölcsileg még alattuk vannak. Akkor is, ha a hatalom kontrolljának tartják magukat.
Tehetős Totó
2017. május 25. 07:00
Aki a román titkosszolgálatok (van vagy 6) szerepét tagadja a "korrupcióellenes harcban", akár azt is tagadhatná, hogy a Föld gömbölű és nem kereng a jó öreg Napukánk körül !:)
Bűbájos Küsmödy
2017. május 25. 06:37
Olyan bájos, amikor vadonatúj felfedezésként csodálkoznak rá a sajtóval egyidős működési törvényszerűségre! (Na persze, mindig csak a "másik" sajtójában fedezik fel a tyúxarban az ütőeret!)
noMores
2017. május 25. 05:04
Nalunk a teljes kozpenzen kitartott csicskamedia igy mukodik, de mi legalabb nem is harcolunk a korrupcio ellen, hisz a kormanypart legfobb politikaja erre epul. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik