Versenyképességi fordulat

2017. május 23. 21:36

Az Nemzeti Versenyképességi Tanács életre hívása inkább pótcselekvés, mint a probléma megoldásának kulcsa.

2017. május 23. 21:36
Varga György
168 Óra

„A romló magyar versenyképesség okait nem lehet felületi kezeléssel elhárítani. Ha a gazdaság fundamentumát alkotó vállalkozások nem versenyképesek, az ország sem lehet az. Eltekintve a kormány szándékának, eltökéltségének komolyságától, az NVT-nek [Nemzeti Versenyképességi Tanács] ajánlani tudnám a »sikeres magyar modell« versenyképességi szempontból való elemzését. Merthogy ebben a modellben nincsenek a gazdasági vállalkozás szabadságára és a tulajdonhoz való jog védelmére vonatkozó intézményes garanciák: a verseny korlátozása, oligopolisztikus vagy monopolhelyzetek teremtése az állam saját belátására bízott joga; a tőkeallokációban egyre szűkül a piaci szelekció és erősödik az állam, s mindenekelőtt a központi kormányzat, továbbá a vállalkozások politikai hálóban elfoglalt helyének a szerepe; intézményesült a korrupció, következésképpen a profit sok esetben torz kifejeződése a teljesítménynek; a vagyonosodás mögött gyakran nincs valóságos és arányos teljesítmény; a gazdasági szabályozásban sok a bizalmi tőke leépülését okozó esetlegesség, az ad hoc politikai megfontolások által vezérelt kedvezményezés vagy diszkriminálás; igen gyenge vagy inkább lefelé mutató a társadalmi mobilitás trendje; bizonyos kormányzati akciók (lásd a CEU ellenit) kifejezetten gyengítik az országról alkotott képet, gyengítik a versenyképességet érzékenyen befolyásoló jó hírnevét és tőkevonzó képességét; Paks II. hosszú távú versenyképességi kockázat. A sort folytatni lehetne, de bizonyára ez is elegendő annak belátására, hogy a magyar gazdaság versenyképességi »fordulata« mélyre ható rendszerszerű változásokat feltélez. Az NVT életre hívása azonban inkább pótcselekvés, mint a probléma megoldásának kulcsa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. május 24. 17:07
Asszem, ez a tökéletes beismerése annak, hogy valamit nagyon elbasztak. Legalábbis nehéz máshogy értelmezni, hogy ha 7 évi kormányzás után, a harmadik ciklusuk vége felé jönnek csak rá, hogy kurva nagy gond van a versenyképességünkkel (amit a szakma egyébként évek óta hajtogat).
Berecskereki
2017. május 24. 06:59
Szerintem az országok közötti versenyképességnek nincs értelme, mert a verseny nem jellemző, ugyanakkor a mutatók nagy része magán hordozza szubjektivitást. Így Paul Krugman-nal értek egyet aki a következőképpen vélekedik: az országok versenyképességének nincsen értelme, mert a világ legnagyobb nemzetei nem állnak egymással jelentős gazdasági versenyben. Mivel az egyes országokban termelt javak jelentős része soha nem kerül a nemzetközi kereskedelembe, ezért a nemzetközi piacokon megméretett javak jövedelmezősége csak részben függ össze egy nemzet gazdaságával.
balbako_
2017. május 24. 06:04
A versenyképességünket a gazdasági környezet határozza meg. Az pedig egyre jobb. (És ezt az arra hivatottak el is ismerik. Akik ugrálnak azok Soros csicskái akik mindenféle mendemondákra alapozzák az orákulumaikat. )
KannibálTatárÚr
2017. május 23. 22:20
Hühühűha!!! E beztos vmi sikeres vállalkozó, aki véletlen eljött hozzámk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik