Trump: Elérhető az izraeli-palesztin béke

2017. május 23. 16:27

A közel-keleti békét illetően derűlátó beszéddel zárta le izraeli és a palesztin területen tett látogatását Donald Trump amerikai elnök kedden az Izrael Múzeumban. A beszéd azonban semmilyen konkrét lépést nem tartalmazott.

2017. május 23. 16:27

Trump az Egyesült Államok egyértelmű támogatásáról biztosította Izraelt. Az izraeli vezetőkből álló közönség lelkes tapssal jutalmazta azt a kijelentését, hogy Iránnak nem fogják megengedni a nukleáris fegyver megszerzését.

„Nem lesz egyszerű a békekötés. De a kompromisszumok iránti elszántsággal , valamint hittel elérhető, hogy az izraeliek és a palesztinok megkössék a megállapodást” – jelentette ki az amerikai elnök, de semmi konkrétumot nem mondott a majdani békéről és az ahhoz vezető útról, mint ahogy a kétállami megoldásról és a telepesekről sem.

Készen a békére

Trump elmondta, hogy személyes megbeszélései alapján a palesztinok és az izraeliek is készen állnak a békére, amelynek akadályai az előítéletek és a szélsőségesség. 

Az amerikai elnök – szemben az izraeli reményekkel – nem mondta ki, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, de még azt sem, hogy a zsidó népé, és nem ejtett szót arról a választási kampányában tett ígéretéről, hogy az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetnék. 

Hála és szövetség

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök háláját fejezte ki az első elnöki útján tett izraeli látogatásért, és szoros szövetségesi viszonyt ígért Amerikának. 

A programadó beszéd előtt Donald Trump a Jad Vasem holokauszt múzeumban koszorút helyezett el a második világháború hatmillió zsidó áldozatának emlékére, és rövid beszédet mondott, melyben emlékeztetett rá, hogy „soha többet”. Az Izrael Múzeumban elhangzott beszéddel véget ért az amerikai elnök első külföldi útjának közel-keleti része. Trump kedd délután kíséretével a Ben Gurion repülőtérről Olaszországba utazott.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2017. május 24. 12:01
Izraelnek valahol Kelet-Németországban kellett volna létrejönnie és akkor most nem lenne zsidó-palesztin konfliktus, ami így belátható időn belül biztos nem fog megoldódni.
I_Isti
2017. május 24. 09:29
Amikor elment a Falhoz, akkor megmutatták neki azt, hogy annak idején hogyan nézett ki a Templom. Az egy kicsit profetikus jellegű esemény, hogy a világ legnagyobb hatalmú embere, aki egyébként egy ingatlanbizniszben és építésben járatos dúsgazdag vállalkozó, egy olyan épületnek a látványterveit nézegeti, amely épületet kettőezer éve romboltak le, és amely épület létezése, és fennállása elengedhetetlenül szükséges a Messiás eljöveteléhez/visszajöveteléhez... (Aki egyébként ugyancsak építőmester/építész :-)
írmag
2017. május 24. 08:37
"Elérhető az izraeli-palesztin béke", mondja. Kinek (mert nem erről szól a történelem)?
Morgen
2017. május 23. 21:30
Minden békekötés hasznos valakinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik