A kampány profi, az üzenet hamis

2017. május 23. 08:48

Ha korábban arra jutottunk, hogy a magyarországi bérek összhangban vannak a magyar gazdaság teljesítményével, akkor ezt most ki kell terjesztenünk a nyugdíjakra is.

2017. május 23. 08:48
Bauer Tamás
hvg.hu

„»Ezért alacsonyak a nyugdíjak«, mondja a Jobbik, és azt ígéri: ha visszaveszik az ellopott pénzt, nyugdíjemelésre fordítják. Alacsony a nyugdíj? A minimálnyugdíj igen. De általában alacsonyak lennének Magyarországon a nyugdíjak? A keresetekhez képest aligha. A magyar nyugdíjrendszerben a helyettesítési ráta, vagyis a nyugdíjaknak a nyugdíj előtt állók keresetéhez viszonyított aránya nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem alacsony, sőt inkább magas. 2015-ben az EU-28 átlagában 57 százalék volt, Magyarországon 65 százalék, csak Franciaországban, Luxemburgban, Olaszországban és Spanyolországban volt magasabb. 2016-ban már a magyar adat 67 százalék volt, magasabb, mint a 2015-ös olasz és spanyol.

Ha korábban arra jutottunk, hogy a magyarországi bérek összhangban vannak a magyar gazdaság teljesítményével, akkor ezt most ki kell terjesztenünk a nyugdíjakra is. Tudjuk továbbá, hogy önmagában a nyugdíjasok cserélődése, vagyis az, hogy az elhunytak átlagos nyugdíjánál jóval magasabb a frissen nyugdíjba vonulók nyugdíja, önmagában is emeli az átlagos nyugdíjat. Tudjuk azt is, hogy a népesség elöregedése folytán a felosztó-kirovó rendszerben egyre kevesebb aktív kereső utáni járulék-, illetve adóbevételből kell finanszírozni egyre több nyugdíjas korú ellátását. Súlyosbítja ezt az aktív korúak kivándorlása, miként az is, hogy a kormány ellenzi a bevándorlást, ami Nyugat-Európa legtöbb országában úgy-ahogy ellensúlyozza az elöregedés hatását.

Az MSZP–SZDSZ-kormányok a tőkefedezeti elvű második pillér bevezetésével segítettek volna részlegesen a problémán, ezt azonban az Orbán-kormány felszámolta. Ebben a helyzetben a nyugdíjak általános emelésével áltatni az embereket szemfényvesztés. Akár a Jobbik mondja, akár más. Magasabb nyugdíjakat akkor is nehezen lehetne fizetni, ha gyorsabban növekedne a magyar gazdaság teljesítménye – legfeljebb akkor néhány évvel később jelentene gondot a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer további finanszírozása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. május 23. 21:19
A nyugdíj és az adórendszer most pont jó ahogy van. Mindenki elfogadja, nem kéne bolygatni még egy jóideig.
GV0917
2017. május 23. 20:55
Jó az Öveg a háznál-ha nincs, baj-csinál.... Azért csak elrejtette a mondani valóját, Bár igyekszik semlegesnek látszani, megemlítette a DK-sok é s miden rendű-rangú szocik, Öko-Nimfák és Hímfák-"függetlenek ", civilek és békegalambok (hol az egyik repül, hol a másik.) AZ IDEÁLIS KORMÁNY-(mely egyedül az üdvözítő Ex-SZDSZ révén testesülhet meg-) aztán: Ha Soros velünk,ki ellenünk??,A NEMZET ellenetek van!
briganti
2017. május 23. 15:47
....hú, wazze....a bauel......
balbako_
2017. május 23. 13:34
12 évig az SZDSZ és Bauer is hatalmon volt. Ez idő elég volt, hogy a nyugdíjakat leküldjék horror inflációkkal, horror rezsivel leküldjék a bányászbéka feneke alá. Orbánék meg küzdik ezt is felfelé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik