Meggondolta magát

Megszavazzák a szocialisták a Magyarország elleni 7. cikkes javaslatot az EP-ben

2017. május 17. 11:19

Bár korábban Ujhelyi István határozottan állította a Mandinernek: nem szavazná meg az EP-ben, hogy a 7. cikk alapján szankcionálják Magyarországot, hanem csak a néppárti frakcióból akarná a Fideszt kizáratni, a Mandiner most megtudta, hogy az MSZP európai parlamenti képviselői támogatni fogják a baloldali EP-frakciók erről szóló közös indítványát.

Szerdán két Magyarországgal kapcsolatos indítványról is szavaz az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése. Az egyiket a néppárti képviselőcsoport adta be, amelynek a Fidesz is tagja, a másikat a baloldali képviselőcsoportok közösen, köztük az MSZP-seket is soraiban tudó Szocialisták és Demokraták frakciója. Mindkét indítvány a magyar demokrácia és jogállamiság helyzetét kifogásolja, elsősorban a lex CEU apropóján. Azonban míg a néppárti javaslat meglehetősen visszafogott, a baloldaliak azon meggyőződésüknek adnak hangot: 

a magyarországi helyzet megvalósítja az EU alapértékei súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát, ez pedig alapot ad a 7. cikk szerinti hírhedt szankciós eljárás első fázisának megindítására.

A 7. cikk végén akár az érintett tagállam szavazati jogát is fel lehet függeszteni az EU egyes intézményeiben, de ilyesmire még sosem került sor, ugyanis egyhangúság kell a döntéshez. A baloldali frakciók indítványa sem közvetlenül a 7. cikk aktiválására irányul, hanem arra, hogy ezt megalapozandó készítsen egy különjelentést Magyarországról az EP illetékes bizottsága.

Az előterjesztők között két magyar politikust is találni: a DK-s Niedermüller Pétert és az – akkor még – PM színeiben EP-képviselővé lett Jávor Benedeket.

Niedermüllerhez hasonlóan szintén a Szocialisták és Demokraták EP-frakciójában ülnek az MSZP politikusai is, ezért kíváncsiak voltunk, vajon megszavazzák-e majd az indítványt. Ez azért is érdekes, mert pár héttel korábban derült ki, hogy az MSZP egyik EP-képviselője, Ujhelyi István aktívan lobbizott azért, hogy az Európai Néppárt kizárja soraiból a Fideszt.

Akkor felhívtuk Ujhelyit, és megkérdeztük: a hetes cikk megindítása érdekében is lobbizna-e. Ezt azonban határozottan visszautasította, mondván: ő ezt a szankciós eljárást Magyarországgal szemben egyáltalán nem támogatja, és nem is szavazná meg, inkább szeretné megelőzni. Szerinte a megelőzés egyik módja lehet, ha kizáratja a Fideszt az Európai Néppártból.

A szavazás előtt e-mailben érdeklődtünk Ujhelyi brüsszeli munkatársainál, hogy továbbra is kitart-e Ujhelyi és párttársai a hetes cikk elutasítása mellett, vagy inkább meghajolnak a frakciófegyelem előtt és megszavazzák az indítványt. A válaszból kiderült, hogy

Ujhelyi és a többi MSZP-s EP-képviselő is meg fogja szavazni a Magyarországgal szembeni javaslatot.

Ujhelyi brüsszeli irodájából egész pontosan ezt írták:

„Tény, hogy Ujhelyi korábban több alkalommal is világossá tette: magyar EP-képviselőként nem fog támogatni semmi olyan konkrét intézkedést, amely a magyar választókat sújtja, illetve sújthatja, vagy amely fontos jogosítványokat von el Magyarországtól a kormány hibái és bűnei miatt. Jelen esetben azonban – és ez fontos különbség – a 7-es cikkelyhez kapcsolódó vizsgálat megindításáról van szó, amely nem jelent automatikus szankciókat. Vizsgálatra és világos állásfoglalásra az orbáni rezsim antidemokratikus lépései kapcsán viszont szükség van, ezért meg fogja szavazni a négypárti javaslatot, benne a 7.1-es cikkelyre vonatkozó részt is.”

Hozzátették:

hétfőn az MSZP elnöksége mandátumot adott a szocialista képviselőknek arra, hogy támogathatják a teljes szöveget, a 7. cikkre való utalással együtt.

Ujhelyi István álláspontja az, hogy „minden eszközzel szükséges az orbáni rezsim elleni fellépés, az Európa-ellenes politikának, az uniós források lerablására épülő kormányzásnak pedig gátat kell szabni”, még mielőtt a 7-es cikkelyhez kapcsolódó komolyabb szankciókra kerül sor.

Azzal zártak: „amennyiben Magyarországgal, pontosabban a Fidesz-kormánnyal szemben érdemi szankciókat fognak a jövőben bevezetni, az kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz vezetőinek felelőssége lesz. Ezt elkerülendő mielőbb le kell váltani a kormányt.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111951