Berlin-Párizs

Máris itt a Merkel-Macron tengely

2017. május 16. 00:03

Első munkanapján, amint kinevezte miniszterelnökét, rögtön Berlinbe repült Emmanuel Macron francia elnök, hogy Angela Merkel német kancellárral egyeztessen az EU helyzetéről és jövőjéről. Készen állnak arra, hogy változtassanak az EU alapszerződésein a modernizáció érdekében.

Emmanuel Macron francia elnök első munkanapján találkozott Angela Merkel német kancellárral. Miután kinevezte miniszterelnöknek Le Havre városának jobboldali polgármesterét, Edouard Philippe-et, Macron Berlinbe utazott Merkelhez.

A DW tudósítása szerint a francia elnök és a német kancellár a zárt ajtók mögött tartott találkozójuk után arról beszélt: új dinamizmust lehelnének a francia-német kapcsolatokba, például a két ország miniszterei találkozni fognak a júniusi francia parlamenti választások után.

A két politikus tervet készítene az EU és az eurózóna erősítésére. Készen állnak arra, hogy változtassanak az EU alapszerződésein a modernizáció érdekében. Macron szerint a szerződések módosítása francia részről eddig tabu volt, de mostantól nem lesz az.

A DW beszámol arról: Macron legvitatottabb javaslata az eurózóna-országok közös költségvetésének megteremtése, egy közös pénzügyminiszterrel. Ez a javaslat azonban egyelőre nem talál támogatóra Berlinben, a németek szkeptikusak az ötlettel kapcsolatban. A hétfői találkozón már Macron is óvatosabban fogalmazott a közös költségvetési politikával kapcsolatban.

A francia elnök beszélt ugyanakkor a francia választók aggodalmairól és dühéről: szerinte is reformokra van szükség hazájában, nem az EU, hanem Franciaország érdekében.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111883