Macron megjelenése aggasztja Václav Klaus-t

2017. május 15. 11:31

A volt cseh elnök szerint Macron színrelépésével jelentős minőségi változás várható az EU-ban a szorosabb integráció kérdésében, mert bár nem képvisel mást, mint az elhasználódott politikai osztály, de ő egy ereje teljében lévő politikus, ennek megfelelően nagy lelkesedéssel is beszél.

Emmanuel Macron új francia államfő színrelépésével „jelentős minőségi változás” várható az Európai Unióban a szorosabb integráció kérdésében – véli Václav Klaus volt cseh államfő. Szerinte Emmanuel Macron már nem a kifáradt, az elhasználódott európai politikai osztály képviselője, amely csak a régi pozíciók védelmére képes, hanem egy ereje teljében lévő új politikus. Bár Emmanuel Macron lényegében nem mond semmi újat és semmi mást, mint a brüsszeli Európát központosítani kívánók, de „azt nagy erőbedobással és lelkesedéssel mondja” – szögezte le Václav Klaus a konzervatív Lidové Noviny cseh napilapban hétfőn megjelent interjúban. 

A volt cseh államfő szerint a csehek nem nagyon örültek Macron választási győzelmének, inkább annak, hogy nem Le Pen lett a francia államfő. Klaus ugyanakkor nemtetszését nyilvánította ki afelett, hogy a politikusok nem reagálnak Macron Kelet- és Közép-Európák bíráló nyilatkozataira. „Én inkább azt látom, hogy kevesen mertek keményen válaszolni Macron Kelet- és Közép Európát bíráló nyilatkozataira. De ez már régen jellemző a cseh politikára” – jegyezte meg.

Václav Klaus szerint jó lenne, ha Macron megválasztása hozzájárulna a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) szorosabb együttműködéséhez, de ebben nem nagyon hisz. Szerinte nem helytálló azt állítani, hogy a V4-ek igyekeznek önálló csoportként megjelenni az Európai Unióban. Úgy véli: csak az történt, hogy egy adott pillanatban a négy közép-európai ország közös álláspontot foglalt el a migránsok erőszakos szétosztása kérdésében. „Máskülönben az egyes államok eltérő véleménye a múltban és ma is mindig többségben volt. Szinte sohasem tudtak megegyezni. Macron megválasztása valószínűleg nem fogja erősíteni a V4-en belüli együttműködést” – jelentette ki. „Ezt különösen tőlünk (Csehországtól) nem várom. Minden ellenkező frázis ellenére a Cseh Köztársaság az úgynevezett visegrádi lánc leggyöngébb láncszeme” – szögezte le az interjúban a volt cseh államfő, aki 2013-ig töltötte be a tisztséget. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111857