Taktikázás

Jobboldali politikusból csinált miniszterelnököt Macron

2017. május 15. 15:51

Edouard Philippe-et, Le Havre jobboldali polgármesterét nevezte ki új kormányfőnek Emmanuel Macron. Az elnök politikai megfontoltságokból választott jobboldali politikust miniszterelnöknek: így akarja ugyanis destabilizálni a jobboldalt és a Köztársaságiak pártját.

A normandiai Le Havre jobboldali polgármesterét, Edouard Philippe-et nevezte ki az új francia államfő, Emmanuel Macron kormányfőnek – jelentette be hétfőn Alexis Kohler, az elnöki hivatal új vezetője.

A 46 éves Edouard Philippe a kormányfői tisztséget december óta betöltő szocialista Bernard Cazeneuve-öt követi a miniszterelnöki székben. Első feladata az új francia kormány összeállítása lesz, ennek tagjait kedden nevezi meg az elnöki hivatal.

A fiatalon még szocialista színekben politizáló városvezető a jobbközép Köztársaságiak államfőjelölt-állító választásán alulmaradt Alain Juppé volt kormányfő legbelsőbb politikai köréhez tartozik. A kinevezéssel Emmanuel Macron nem titkolt célja a jobboldal destabilizálása és a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak szétrobbantása a júniusi nemzetgyűlési választások előtt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111869