Juncker: Majdnem szerelem, ami Románia és köztem van

2017. május 12. 19:29

Majdnem szerelem az, ami közte és Románia között van, jelentette ki Jean-Claude Juncker bukaresti látogatásán. Az Európai Bizottság elnöke szerint Románia nem second hand ország, méltósága a többi ország méltóságával egyenlő.

2017. május 12. 19:29

„Nagyon örülök, hogy Romániában lehetek. Utoljára 2003-ban voltam itt, és rövidesen távozom. Szeretnék többet itt tartózkodni, és azt hiszem, rövidesen visszatérek, mert elegem van abból, hogy úgy beszélek Romániáról, hogy nem ismerem részleteiben. Majdnem szerelmi történet az, ami Románia és köztem van. 1997-ben, amikor elfogadtuk Románia jelölését, az Európai Tanács elnöke voltam. Egy szóban: szeretem azt az országot” – mondta Juncker a bukaresti Nemzeti Szépművészeti Múzeumban szervezett rendezvényen.

A luxemburgi politikus bukaresti látogatásán a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres hírfolyamában megjelent hír szerint elmondta,

büszke arra, amit keleti szomszédunkért tett.

Az EB elnöke kifejtette, Brüsszelben és Luxemburgban, valamint itthon élő románoktól is tudja, hogy nem volt könnyű az alkalmazkodás folyamata, főleg a rászorulók rétegének. Mindig csodáltam az önök bátorságát, ahogy gondolkodnak, ahogy kimondják a dolgokat és ahogy cselekednek, tette hozzá az eurokrata, leszögezve: tisztában van vele, hogy Románia vérrel fizetett a szabadságáért.

A politikussal való beszélgetésen résztvevők 43 százaléka vélekedett úgy, hogy Románia hangja nem elég hallható az Európai Unióban. Juncker erre úgy reagált: noha sokszor hallja ezt a vélekedést, Románia nem second-hand ország. „Verjék ki a fejükből ezt az elképzelést, hogy Románia nem egyenlő a többi állammal. Ennek az országnak a méltósága a többi ország méltóságával egyenlő. Én meghallgatom az általam szeretett Romániát” – fogalmazott Bukaresten az Európai Bizottság elnöke.

A beszélgetésen Jean-Claude Juncker azt is elmondta: csodálja a románok év eleji kormányellenes demonstrációkon mutatott teljesítményét, szerinte ez ugyanis azt jelenti, hogy a román állampolgárok képesek fellépni, amikor szükség van rá. „A romániai társadalom az elmúlt hónapokban bebizonyította: nem engedi, hogy elvegyék tőle egyik legértékesebb jogát. Nagyon csodáltam a romániaiakat, amikor az év elején láttam, hogyan lépnek fel. Nagyon” – mondta Juncker.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanrizner@gmail.com
2017. május 14. 04:39
Juncker et. meghaladta a brezsnyevi szinvonalat.
luisbathhelena
2017. május 13. 13:58
Junckernek halvány fingja sincs Romániáról (ahogy valószínű a többi keleti országról se). Egy kiöregedett rockerhez hasonlóan egy noname túra egyik állomásán (ahova fénykorában a büdös életben be nem tette volna lábát) nyilatkozott egy benyalósat. Egyébként valszeg magasról leszarja Romániát is ( a repülőn az asszisztens a térképen azért megmutatta hova mennek). Egy gerincesebb ország kikérné magának ezt a dumát, mert méltatlan és a valódi tisztelettől fényévekre van. Valószínüleg benyomott a cujkától is.
Kvasztics Fedor
2017. május 13. 09:04
Alakul Románia bevétele a schengeni övezetbe, Akkor migránsok megkerülhetik a a magyar kerítést, a románok betelepítik őket a magyar lakta helyekre, az osztrákok meg ráébrednek, hogy le kell zárniuk a magyar határt. Csak egy vízió, egy egy lehetséges fejleményről. Apropó, a bolgár kormányfő most mondta, hogy ők tovább építik a kerítést a török határon. Őket miért nem kritizálják?
rojtos
2017. május 13. 09:04
"Juncker: Majdnem szerelem, ami Románia és köztem van" Ja. Érthető, hiszen mindketten a nyelvüket használják. Az egyik iszik, a másik nyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik