Most akkor megdöntötte vagy megmentette a CEU-ügy a Fideszt?

2017. május 12. 10:54

Jámbor András
Kettős Mérce

A Závecz szerint nőtt a Fidesz, a Republikon szerint picit csökkent a támogatottsága, majd a Medián félmillió szavazóvesztést mér, végül a Tárki kihozza, hogy semmit sem változott a Fidesz támogatottsága. Hogyan lehet ez?

„Metsző igénytelenség kíséri a közvélemény-kutatások magyarországi publikálását. Az elmúlt hetekben folyamatosan egymásnak ellentmondó hírekben kommunikálták a nagy portálok a különböző cégek kutatásait. Pedig ahhoz, hogy érthető legyen, és nem egymásnak ellentmondó a sok kutatás a CEU-ügy kapcsán, csak pár dologra kéne figyelni: az adatfelvétel időpontjára, a hibahatárra és a hónapokon átívelő tendenciákra.

A Závecz szerint nőtt a Fidesz, a Republikon szerint picit csökkent a támogatottsága, majd a Medián félmillió szavazóvesztést mér, végül a Tárki kihozza, hogy semmit sem változott a Fidesz támogatottsága. Hogyan lehet ez?

Egyszerűen úgy, hogy a közvélemény-kutatások sorrendje nem a publikálásuk sorrendje, hanem az adatfelvételé. Ez pedig teljesen más, ahogy Róna Dániel politikai elemző is rámutat a blogjában. Ugyanis az adatfelvétel szerinti sorrend ez volt: Závecz április 11-20., Republikon április 7-19, Tárki április 13-26, Medián április 21-26. Így pedig a kutatásokban mért Fidesz-támogatottság sorrendje már így hangzik: Závecz szerint nőtt, majd a kicsit később mért Republikon szerint picit csökkent, és a Tárki szerint változatlan, és ezután jön a Mediánnál mért nagy esés. Így már nem olyan ellentmondásos, ugye?

Ha pedig ehhez még pár szempontot hozzáveszünk, logikusak lesznek a mérési eredmények. A 70 ezres, nagy CEU melletti tüntetés április 9-én volt, a civilek melletti több tízezres 12-én, míg a Szabadság téri 15-én. Ezen a héten zajlott Gulyás Márton tárgyalása is, Áder 10-én írta alá a CEU-törvényt. Ha megnézzük a kutatási időpontokat, csupán a Medián mérése volt a tüntetések után, a Republikon és a Závecz mérésnek fele már lement, mire a tüntetések kifutottak, míg a Tárkiénak negyede a tüntetési időszakban zajlott, a többi meg utána. Csakhogy a közvélemény változása nem egyenes. Idő telik el, míg a véleményvezérek dolgoznak, a választópolgárok értékelik az eseményeket, és alkalomadtán megváltoztatják a véleményüket egy-egy kérdésben. Ez valójában csak hetek múlva látszik meg a közvélemény-kutatásokban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111775