EU

Juncker: Sosem voltak másodrangú tagállamok az EU-ban

2017. május 11. 11:39

Az Európai Bizottság elnöke a többsebességes Európa gondolatát ellenző román kifogások kapcsán úgy reagált: „Együtt kell haladnunk, de különböző ritmusban. A többsebességes Európa már létezik, bele van kódolva az (uniós) alapszerződésbe”.

Sohasem voltak másodrangú tagállamok az Európai Unióban, sem olyanok, amelyeket „hátrahagytak” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Bukarestben, a román törvényhozókhoz intézett beszédében.

A bizottság elnöke méltatta Románia uniós elkötelezettségét, ám határozottan elhárította a Brexit utáni EU lehetséges forgatókönyveiről felvázolt elképzelésekkel szembeni, a többsebességes Európa gondolatát ellenző román kifogásokat. „Együtt kell haladnunk, de különböző ritmusban. A többsebességes Európa már létezik, bele van kódolva az (uniós) alapszerződésbe” – mutatott rá Juncker a román parlamentben.

Az EB elnöke Románia uniós csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából érkezett munkalátogatásra Bukarestbe, ahol a román vezetőkkel tárgyal, és lakossági fórumon mutatja be elképzeléseit az unió jövőjéről.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111740