Globális csapda 2.0

2017. május 03. 12:32

A döntő többséget eleve vesztes létre ítélte ez a globális hatalmi szuperstruktúra.

2017. május 03. 12:32
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a globális hatalmi szuperstruktúra a lokális társadalmak maximum tizenöt százalékát képes, illetve hajlandó a világrendszerébe bevonni, amiből a felső öt százalék a globális hatalom-társadalom lokális elitje, a maradék körülbelül tíz százalék pedig a helyi kiszolgálók társadalmi rétege. A többség azonban eleve kívül reked ezen a kegyetlen és cinikus »asszimilációs rátán«, és a lokalitások politikai uralmi struktúráinak egy olyan társadalmat kellene – és persze kizárólag a liberális demokrácia intézményrendszerével – összetartaniuk, amelyben a döntő többséget eleve vesztes létre ítélte ez a globális hatalmi szuperstruktúra, és ahol ezt a vesztes többség lassan, bár zavaros ellentmondásossággal, de egyre nagyobb indulattal észleli is.

Így aztán ez az uralmi feladvány egyre nyilvánvalóbb módon megoldhatatlannak látszik. A magyar rendszerváltoztatás uralmi elitje számára ez volt az az »alaphelyzet«, amellyel mint történelmi »hozott anyaggal« kellett számolniuk a nyolcvanas évek végén. A nyolcvanas évek elejétől-közepétől az nyilvánvaló volt ugyan, hogy ez egy olyan globális hatalmi diktátum, amely nem enged sok mozgásteret, de azért ez a mozgástér mégsem nulla. Például a térségen belül főként Csehország és Szlovénia uralmi elitje sikeresen igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy értékterei globális »szabaddá tételét« legalább lassítsa, vagy – ahol lehet – »kérje meg az árát« minden újabb diktátumnak.

A Magyarország nevű lokalitás uralmi elitje azonban többnyire ennek éppen az ellenkezőjét vitte végbe. Vagy tudatlanságból és/vagy gyávaságból, mint leginkább 1990 és 1994 között, vagy a globális hatalmi szuperstruktúrával való cinikus kollaborációra építve, főként 1994 és 1998, valamint 2006 és 2010 között. 

A rendszerváltoztatás első húsz éve során tehát a leginkább patologikus társadalomszerkezeti deformációk a térségen belül éppen Magyarországon jöttek létre. Aligha véletlen, hogy a lelki, erkölcsi, szellemi lejtő itt vezetett a legsúlyosabb egészség- és népesedési deficit kialakulásához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2017. május 03. 12:57
"A döntő többséget eleve vesztes létre ítélte ez a globális hatalmi szuperstruktúra." A lokális (egy országon belüli) is. Minden fejlett országban nő a társadalmi egyenlőtlenség a kormányok közreműködésével. Úgyhogy a kormányok is a globális hatalmi szuperstruktúra részei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik