Friedrich Hayek, a tervezés ellenfele

2017. április 26. 10:31

Hayek már 1944-ben jól látta, hogy a Szovjetunió lesz az új erő, amely a Duna-medencét bekebelezi érdekszférájába.

2017. április 26. 10:31
Paár Ádám
Magyar Nemzet

„Korán felhívta a figyelmet arra is, hogy a Duna-medence népeinek, köztük a magyaroknak a sorsa a régió integrációjától függ. Nem vetette el a térség államainak közös gazdasági térben való egyesítését, de azt kívánta, hogy abban ne a lélektelen tervezés uralkodjon a népek szuverenitása fölött. Mint írta, »semmiféle alapunk sincs annak eldöntéséhez, hogy a szegény román paraszt igényei sürgetőbbek-e, vagy a még szegényebb albán paraszté, vagy hogy a szlovák helyi pásztor szükségletei nagyobbak-e szlovén kollégája szükségleteinél«. Óvott attól, hogy a régió valamennyi országának erőforrásait egyetlen tervszerű gazdálkodás szolgálatába állítsák, mert ebben a rendszerben egyes népek igényei szükségképpen alárendelődnek fölöttes központi tervezők igényeinek. Hayek már 1944-ben jól látta, hogy a Szovjetunió lesz az új erő, amely a Duna-medencét bekebelezi érdekszférájába. Könyvében persze nem nevezhette meg, mert tekintettel kellett lennie a szovjet szövetséges érzékenységére.

Az 1970-es években, a jóléti állam első megrendülésének idején Hayek ázsiója megnőtt, s az 1974-es közgazdasági Nobel-díjjal jelképesen leomlott a karantén. Gondolatai azonban sokkal gazdagabbak annál, semhogy leszűkítsük azokat a jóléti állam bírálatára. Manapság mintha ezek a kérdésfelvetések újra aktuálisak lennének. Meddig őrizhetik meg a kis államok szuverenitásukat, és hol van az a pont, amikor a gazdasági szuverenitás merő fikcióvá válik? Hogyan lehet a nemzeti önrendelkezést összhangba hozni a technológiai fejlődéssel? Meddig lehet az egyén szabad, ha a fejlődés hátrányai már csak állami eszközökkel szoríthatók vissza? Ezek olyan kérdések, amelyekkel jelenleg is küzd az európai elit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2017. április 26. 22:00
Voltak, akik már 1939-ben látták: Ahogy Hunyadi János a Balkánon elébe ment a töröknek egy párszor anélkül, hogy agresszív háborús bűnösként ítélték volna el egy muzulmán Nürnbergben, ugyanígy próbáltuk megállítani a szovjet-orosz terjeszkedést is, akkor, amikor az már 21,269,000 erőszakos, időelőtti halál okozásáért volt felelős (R.J.Rummel professzor száma 1938-ig) és Lengyelország keleti felének bekebelezésével, a történelemben először Magyarország határaihoz érkezett. Ilyen helyzetben nehéz válogatni a szövetségesben, pláne, ha az még el sem kezdte a saját gyilkolászását.
Senye Péter
2017. április 26. 13:36
Persze, nem miden történik a tervek szerint. De egy indián szólás szerint, ha vadászni indulunk, előtte meg kell tervezni, hogyan öljük meg a medvét.
Senye Péter
2017. április 26. 12:51
A Molotov -Ribbentrop paktumot Németország kiiktatása után lecserélték a potsdami konferencia határozataival.
vegakutya
2017. április 26. 12:50
Hát Teheráni konferencia után marha nagy jóstehetség kellett hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik