Macront támogatja Sarkozy és Fillon

2017. április 26. 15:14

Francois Fillon és Alain Juppé után a francia jobboldal korábbi vezetője, Nicolas Sarkozy volt elnök is támogatásáról biztosította Emmanuel Macron centrista szociálliberális elnökjelöltet az elnökválasztás második fordulója előtt.

2017. április 26. 15:14

Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő szerdán a centrista Emmanuel Macron támogatására kérte a franciákat az elnökválasztás második fordulójában, mert szerinte a szuverenista Marine Le Pen megválasztása és a programjának végrehajtása nagyon súlyos következményekkel járna Franciaország és a franciák számára.

Sarkozy: A megosztottság nem opció

Az exelnök a Facebookon közzétett közleményében leszögezte, hogy nem áll szándékában visszatérni a politikai életbe, de összefogásra kérte a jobboldalt és a politikai centrumot. A volt jobboldali elnök szerint a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének bejutása a május 7-i második fordulóba politikai földrengést jelent. Nicolas Sarkozy jelezte, hogy bár Emmanuel Macront támogatja a felelőssége tudatában, de ezt nem jelenti azt, hogy beáll a programja mögé. „Minden más magatartás felelőtlen. A megosztottság nem opció Franciaország nagyon súlyos helyzetével szemben” – írta a volt köztársasági elnök. Sarkozy ugyanakkor úgy látja, hogy a júniusi nemzetgyűlési választások kiváló alkalmat biztosítanak majd arra a franciáknak, hogy igazi alternatívát válasszanak Macronnal szemben, mégpedig a jobboldalt többséghez juttatva az alsóházban.

Francois Baroin volt jobboldali gazdasági miniszter, aki a jobboldal kampányát fogja vezetni a június közepén esedékes parlamenti választások előtt, szerdán egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy kész Emmanuel Macron kormányát vezetni. A jobboldali képviselő volt a miniszterelnöki poszt várományosa a jobboldal esetleges elnökválasztási győzelme esetén is. Baroin szerint a jobbközép Köztársaságiak képesek lesznek megnyerni a júniusi nemzetgyűlési választásokat.

„Amennyiben a franciák változást akarnak, és új lapot akarnak nyitni az Holland- és a Macron-fejezet után, a franciák jobboldali kormányt fognak választani” – mondta Baroin. „Ez esetben készen állok a kormány vezetésére, a franciák szándéka alapján” – tette hozzá. Azt viszont kizárta, hogy egy bármilyen színezetű koalíciós kormány vezetését is elvállalná. Baroin megerősítette, hogy ő is Maconra szavaz május 7-én, és szerinte sem megoldás a tartózkodás.

Fillon Macronra szavaz

A jobbközép Köztársaságiak elnökjelöltje, a családtagjai tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt megvádolt Francois Fillon a harmadik helyen végzett az első fordulóban, majd miután bejelentette, hogy Emmanuel Macronra szavaz a második fordulóban, visszavonult a politikai élettől. Azóta a jobboldalon kaotikus a helyzet, jóllehet a párt vezetősége arra kérte a párttagságot, hogy tartóztassák fel a második fordulóban Marine Le Pent, s ennek érdekében ne tartózkodjanak május 7-én.

Ennek ellenére a párt néhány vezető politikusa jelezte, hogy nem hajlandó Macronra szavazni, ezért vagy Le Pent fogja támogatni vagy nem megy el május 7-én szavazni. A jobboldal novemberi előválasztásán második helyen végzett Alain Juppé élesen bírálta a pártvezetést, amiért nem foglalt egyértelműen állást Macron támogatása mellett.

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron végzett az első helyen az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában a voksok 24 százalékával, míg Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje a második helyen futott be a szavazatok 21,3 százalékával. A második fordulót május 7-én rendezik, az OpinionWay francia közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint Macron 61 százalékot is szerezhet, míg Le Pennek 39 százalékot jeleznek előre.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dpiroska
2017. április 27. 08:20
Macron arra fog ráfizetni, hogy olyanok állnak mögé (mellé, elé) akiket a franciák többsége le akart váltani.
Phötön
2017. április 26. 23:49
Ez a szarközi meg mit matat a Fillon slicce körül?
Szunktokecsa
2017. április 26. 21:10
Összenő, ami összetartozik... Vagy másképpen: Similis simile gaudet (simlis a simlisnek...:-D).
Kvasztics Fedor
2017. április 26. 20:23
Miután kilőtték a saját jelöltjüket, csak beállnak a bukott szocialisták jó időben kiugrott minisztere mögé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik